banner564

Denge sağlanmalı

Guterres’e mektup yazan Tatar “Kıbrıs Rum Tarafı kendi şartlarına göre ‘dayatılmış’ bir çözüme ulaşmayı hedefliyor” dedi

Denge sağlanmalı
banner598

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre’de gerçekleştirilen 5+BM gayri resmi toplantının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e bir mektup yazarak değerlendirmelerde bulundu.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının yapmış olduğu önerileri ve yeni vizyonunu ifade ederek, BM ve Kıbrıs Rum tarafına sunulan önerileri “açık fikirle ele alma” çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı tarafından basınla paylaşılan mektupta, Tatar, “İki tarafın özünde var olan egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün hem müzakere masasında hem de dışarıda kabul edilerek, eşit şartların oluşturulması” önerisini yineledi.
Tatar, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu önerilere açık fikirle ve olumlu bir şekilde yaklaşıldığı takdirde, Ada’da ilgili tüm tarafların ve bölgenin genelinin yararına olacak adil ve sürdürülebilir bir anlaşmanın önünün açabileceğine inandığını ve bu yönde BM ile yapıcı bir şekilde çalışmaya hazır olduklarını belirtti.
Tatar, “Genel Sekreter’in Cenevre’de 5+BM gayriresmi toplantısında ortaya koyduğu adil ve dengeli duruştan dolayı” teşekkür ederek,  Sekreterin “tarihin yeniden yazılamayacağı, ancak siyasi irade ve cesaretle çocuklar ve gelecek nesiller için daha iyi bir gelecek tasarlanabileceği konusundaki açıklamasına” katıldığını ifade etti. 

“Geçmişten öğrenmenin en iyi yolu…” 
“Umutlu bir gelecek için geçmişten ders alınması” ve bunun “nesnel ve var olan gerçekler temelinde olması gerektiğini” belirten Tatar, Cenevre’de 5+BM gayriresmi toplantısında Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in tarihi gerçekleri çarpıtmasından ve 1963-74 yılları arası Kıbrıslı Türklerin çektiği acılar karşısında ne kadar kayıtsız olduğunu göstermesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti. 
Tatar, “Kıbrıs Rum tarafının 1963-74 dönemine dair çarpıtmalarının gerçeğini yansıtmadığına” dikkat çekerek, konuyla ilgili mevcut tarihsel belgeleri kaynak gösterdi.

“1963’ten bugüne şartlar değişti”
“Bugün de devam eden ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer kısıtlamalarla Kıbrıs Rum tarafı kendi şartlarına göre ‘dayatılmış’ bir çözüme ulaşmayı hedefliyor” ifadelerini kullanan Tatar, “Uluslararası alanda onaylanmış orijinal Kıbrıs Anayasası’nın maddi ihlali ve 1963’ten bugüne değişen şartlar ve özellikle BM çabalarının defaatle başarısızlıkla sonuçlanması o kadar temeldi ki Kıbrıs Türk halkının korunması ve kendi kaderini tayin etme hakkına saygı duyulması için tek çözüm iki taraf arasında ihtiyaç duyulan dengeyi sağlamak için gerekli olan Ada’daki mevcut Kıbrıs Türk Devleti’nin meşruiyetinin tanınması olduğunu göstermiştir” dedi.

 “Geçmişte başarısız olundu, ancak…”
Tatar mektubunda, “Geçmişte başarısız olundu, ancak gelecek böyle olmamalıdır. Onlarca yıl süren başarısız müzakereler ve bugün karşı karşıya kaldığımız zihniyetten sonra, bunu, Kıbrıs adasındaki varlığımızın yanı sıra güvenliğimizi, özgürlüğümüzü ve haysiyetimizi sağlamanın tek yolu olarak görüyoruz” ifadelerini de kullandı.

‘Kıbrıs’ın Kelebekleri’ Saray’da
Öte yandan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ‘Kıbrıs’ın Kelebekleri’ isimli kitabını takdim eden Hasan Bağlar’ı kabul etti. 
Yapılan açıklamaya göre, geçen ay yayımlanan kitabında Kıbrıs’ta yaşayan 53 kelebek türünün tanıtıldığını ifade eden Hasan Bağlar, şubat ayından ekim ayına kadar dağlarda ve Mesarya Ovası’nda yaşayan kelebek türlerinin kitapta yer aldığını aktardı. 
Cumhurbaşkanı Tatar ise, “Yılların emeğiyle ve titizlikle çalışılarak değerli bir kitabı halkımıza ve arşivimize kazandırmasından dolayı Bağlar’ı tebrik ederim. Ülkemizde beraber yaşadığımız bu zenginlikleri böyle bir akademik çalışmayla dünyaya duyurabilmek fevkalade önemli bir kazanımdır” dedi. 
Tatar ayrıca, tanıtım yapıldığı takdirde turistlerin ve dünyada konuya merak duyanların ve konuyu takip edenlerin kelebekleri gözlemlemek için adaya gelebileceğini de belirtti. 
Son 50 yıldır sadece bir kelebek türünün tükendiğini ve istikrarlı bir şekilde türlerin yaşamlarını sürdürebildiğini öğrenmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı, ülkenin doğasıyla, iklimiyle ve zenginlikleriyle tanıtılması gerektiğine ve doğanın da korunmasının önemine vurgu yaptı.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sona Doğru '!
Sona Doğru '! - 3 yıl Önce

FAİLİ MEŞHUR CİNAYETLERİN ÜZERİNE ,TATAR DA ŞİDDETLE GİDECEK Mİ ?????? VE ADALET HEMEN ŞİMDİ DİYECEK Mİ ??? YOKSA ,ÖLEN ÖLDÜ,KALAN SAĞLAR BİZİMDİR Mİ DİYECEK ?????

Kupri Island
Kupri Island - 3 yıl Önce

ANLAŞAMAK İSTEMEYENLERİNN TEK KORKUSU, BEDAVADAN KONDUKLARI GANİMET EV VE ARSALARI KAYB ETMEKTİR......SADECE O..... GERİSİ, BAYRAK SALLA, VATAN MİLLET BANDABULYA !!!! MARŞLAR VE KKTCYİ BİLE DIŞ DÜNYAYYA TANITMAKTAN ACİZ...İNGİLİZCEYİ BİLE FLUENT KONUŞAMAMA...OYSA N EEFENDİ RUMLAR VAR,ELAM VE EOKACILAR DIŞINDA....

ADALET BİR GÜN ELBET !
ADALET BİR GÜN ELBET ! - 3 yıl Önce

BARIŞI ENGELLEMEK İÇİN ,ŞİMDİ GEÇİTKALEYİ ASKERİ ÜS YAP AMAMUNUTMA Kİ SAVAŞI KÖRÜKLÜYORSUN VE SAKIN BÖBÜRLENME BİR BAKARSIN VE MAALESEF,ABD,İSRAİEL,İTALYA VE FRANSA KÖPEĞİ SAVAŞ GEMİLERİNDEN NUKLEER FÜZELER ATAR,2 YIL ÖNCE BAYRAĞA ATTIĞI GİBİ VE ÇOK KİŞİ ÖLÜR.....

salvatore dllare
salvatore dllare - 3 yıl Önce

BARIŞMAK İÇİN UĞRAŞAN YOK, GAVURU YÖNETEN EOKACILAR DA KANA SUSAMIŞ BURDAKİ SAĞ KANADIN VAMPİRLERİ DE...NASILSA YÖNETİCİLER SIĞINAKLARDA OLACAK..AİLECE...

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473