banner564

Destek sürecek

Oktay, "Kendi ayakları üzerinde duran ve üreten bir Kuzey Kıbrıs'ı hep birlikte inşa etmek zorundayız" dedi

Destek sürecek
banner598

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) devam eden projelere Türkiye'nin desteğinin süreceğini belirterek, "Kendi ayakları üzerinde duran ve üreten bir Kuzey Kıbrıs'ı hep birlikte inşa etmek zorundayız." dedi.
Oktay ve Başbakan Ersan Saner, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın açıklaması yaptı.
Fuat Oktay, KKTC'de yürütülen tüm projeler ile siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki gelişmeler üzerinde detaylı görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Görüşmenin son derece faydalı geçtiğini belirten Oktay, "Zaten devam eden bir süreç. Her ortamda bütün kurumlarımızla, Sayın Cumhurbaşkanlarımız, Başbakanımız ve bakanlarımız nezdinde bu iş birliği, yakın diyalog ve görüş alışverişi çok ciddi şekilde devam ediyor." diye konuştu.
Oktay, bundan sonraki sürecin de aynı şekilde devam edeceğinin altını çizerek, özellikle ekonomik anlamda, sektörel olarak yürüyen projelerin olduğunu ve Türkiye'nin desteğinin süreceğini ifade etti.

Alt yapı hızla devam edecek
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle devam etti:
"Özellikle ulaştırmada, yol yapım projeleri şu anda tüm hızıyla devam ediyor. KKTC'deki kardeşlerimiz de buna şahit oluyorlar. Çok hızlı bir şekilde altyapı çalışmaları devam edecek. Yine havalimanı, özellikle salgın dönemi sonrasına, turizmde, eğitimde ve diğer alanlarda hazır bir KKTC olsun istiyoruz. Sayın Başbakan ve hükümet, bu konuda son derece kararlılar, biz de aynı şekilde kararlıyız. Dolayısıyla proje bazında tekrar gözden geçirdik. Hamdolsun son derece hızlı devam ediyor. Kısmet olursa yıl sonu itibarıyla sonlandırmaya çalışacağız. Onun iyi gittiğini gördük."
Fuat Oktay, KKTC'deki sulama kanallarıyla ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, Mesarya Ovası'nın sulanması projesinin hazırlıklarına ilişkin de ilgili kurumlardan gerekli bilgileri aldıklarını anlattı.

“Türkiye, verdiği sözün arkasında durur”
Oktay, Türkiye'nin bir söz verdiğinde arkasında durduğunu, fiilen de bunu gösterdiklerini dile getirdi.
Görüşmede, gençlik ve spor, sağlık alanlarındaki çalışmaları gözden geçirdiklerini aktaran Oktay, 500 yataklı hastanenin etüt çalışmalarının iyi gittiğini, çalışmaların bir an önce sonuçlanacağını kaydetti. Oktay, acil hastanelerin yapılması, hastaların hava ambulanslarıyla Türkiye'ye taşınması ve tedavilerin burada yapılması gibi konuları da gözden geçirdiklerini anlattı.
Oktay, yerel yönetimler bazında yürüyen projelerde de Türkiye'nin desteğinin, yine imzalanan mali protokol çerçevesinde kararlılıkla devam edeceğini belirterek, "Bu kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik." ifadesini kullandı.
"Türkiye'nin katkısı ekonomik anlamda devam edecektir." diyen Oktay, Başbakan Saner ile fikir teatisinde bulunarak, görüş birliğine vardıklarını söyledi.

Saner: 53 yıl daha dayanamayız
Başbakanı Ersan Saner, Ankara'da TC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Saner, Kıbrıs Türk halkının federasyon görüşmeleri yerine iki devletli çözümün görüşülmesinden yana iradesini kullandığını belirterek, "Bizim bir 53 yıl daha dayanacak gücümüzün kalmadığını ifade ediyoruz. Ana vatan Türkiye'nin güçlü desteğiyle KKTC'de en son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde irade, iki egemen, eşit devlet statüsünde görüşmelerin devamı yönünde gerçekleşmiştir." dedi.
KKTC ile Türkiye arasında imzalanan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü gereği atılması gereken adımların kararlılıkla atıldığını söyleyen Saner, "Ana vatan Türkiye Cumhuriyeti ile her zaman birlikte hareket ettiğimiz zaman, Türk ulusunun çıkarlarının korunacağı ve hep birlikte bunlardan kazanç sağlayacağımız bir gerçektir." dedi.
Türkiye'nin desteğine teşekkür eden Saner, Kıbrıs'ta barışın olduğunu ve sonraki adımın çözüm olduğunu belirterek, "Bundan sonraki Kıbrıs konusundaki kararlı ilerleyişimizden de inanıyorum ki artık Kıbrıs Türklerinin haklı davası ana vatan Türkiye Cumhuriyeti'nin vasıtasıyla tüm dünyada en yüksek sesle anlatılacaktır." değerlendirmesinde bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474