banner564

Eski çağ dönemi

Elektrik faturalarını ödeyemez duruma gelen esnaf, 40 derece sıcakta klima yerine yelpaze kullanıyor

Eski çağ dönemi
banner598

 Suna ERDEN

Hükümetin elektriğe bir defada yüzde 30 oranında zam yapması, sadece büyük işletmeleri değil, küçük esnafı da olumsuz yönde etkiledi. Diyalog’a konuşan küçük işletme sahipleri “Zaten işler çok kötü. Bir yandan da bu kadar pahalı elektriği ödeyemiyoruz. Klimaları kapadık, yelpaze ile serinlemeye çalışıyoruz” dedi.
   Elektrik Kurumu’nun fuel oil kullanarak pahalı üretim yaptığına dikkat çeken esnaf “Güney Kıbrıs’ın yaptığı gibi bizdekiler niye güneş enerjisine dönmeyi düşünmüyor?. Neden hala pahalı üretimde ısrar ediyor?” diye soruyor, Elektrik Kurumu’nun hem pahalı üretim yapmasından, hem de sık sık kesintiye gitmesinden yakınıyor.


Ne dediler?.. Ne dediler?..

Cemal Macila: 
Hükümetin yaptığı bu zamma çok yanlış baktığımı söylemeliyim. Verdiği vaatlere uymadı. Artık bu memlekette yaşamak istemiyorum.  Klima yerine yelpaze kullanıyorum ve gelen müşteriye alışveriş boyunca yelpaze veriyorum. Sağ olsunlar bizi tekrar yelpaze kullandığımız günlere döndürdüler. Şu an yarı zamanlı açtığım için dükkân için ödediğim elektrik faturası 500 TL geliyor. Tam zamanlı açtığımı düşünürsek bu fiyatı siz tahmin edin. Hükümetten talebim insanları artık sevindirmeleridir. Artık sabah uyandığımda güzel haberlerle uyanmak istiyorum. Düşünün bu formülleri. Başa gelirken söylediklerinizi yapın. 


Sedat Mete:
Ne desek boş ne yapsak boş… Hükümet sıkıştıkça zam yapıyor. Parası olan için sorun yok ancak asgari ücretle yaşamak zorunda olanlar ne yapacak? Kira mı elektrik mi ödeyecek? Esnafa gelince; zaten girdi maliyetleri aldı başını gidiyor. Bir yandan personel, bir yandan vergiler bir yandan ürün giderleri derken kabarık elektrik fiyatları da belimizi iyice büküyor. Son zamanlarda alım gücü düştüğü için de çoğu esnaf siftah yapamadan dükkânını kapatıyor. Hükümet asgari ücretliye 100 lira zam yaparken, vekiller 50 lira artış alıyor. Halka verilen üç kuruş artış 10 kuruş olarak geri alınıyor. 

Cemaliye Bağcıoğulları:
Nereye kadar vatandaşa yüklenecekler, nereye kadar esnafın sırtına binecekler? Her döviz artışında elektriğe, akaryakıta zam yapıp halkın sırtına biniyorlar. Artık başka kaynaklar bulsunlar. Vatandaşın dermanı kalmadı. Esnafın hali perişan… İnsanların alım gücü düştü. Eskiden memurların durumu daha iyiydi ancak döviz karşısında onların da maaşı eridi. Hal böyle olunca da bu durumda esnafa yansıyor. 

Sadık Üstüner:
Bizim Kıbrıs halkının öfkesi bir saattir. Biraz bağırır sonra unutur. Zam geldi diye feryat eder akşama içmeye gider. Ay sonları da kabarık faturaları tıpış tıpış öder. Çünkü bizde direniş yok. Başka ülkelerde büyük protestolar yapılıyor. Ancak biz her zaman çabuk kabulleniyoruz. Her şeye boyun eğiyoruz. Bir tiyatro sahnesinde gibiyim. Seçimler, siyasiler, kurulan hükümetler hepsi bir tiyatro. O yüzden oy dahi kullanmıyorum. Kim gelirse gelsin kaderimizi değiştirecek iradeye sahip olmayacağını biliyorum. Eğer halk ardı ardına yapılan zamlara karşı sesini çıkarsaydı, ciddi bir direniş gösterseydi o zaman her sıkıştıklarında bize yüklenmeye cesaret edemeyeceklerdi. Ancak dediğim gibi biz her şeyi çok çabuk kabul ediyoruz. 

Mustafa Altınbaş:
Kuyumculuk işi ile uğraşıyorum. Her gün işyerini açtığımda kafadan 500 TL masraf yapıyorum. Saat 07.00’dan akşam 19.00’a kadar klimaları çalıştırıyorum. Kuyumcuların kullandığı ışıklandırma sistemini tüm gün açıyorum. Bu nedenle işyerini açar açmaz bir girdi maliyeti ile güne başlıyorum. Buna personel masrafları da eklenince rakam daha da artıyor. Altının gramı 200 liraya çıktığı için satış yapmak artık çok zor hale geldi. Çoğu zaman siftah yapmadan işyerini kapatıyorum. Ve satış yapmadığım her gün benim zararıma oluyor. Zaten kabarık elektrik faturaları geliyor. İşyerim küçük olmasına rağmen ayda 800 TL elektrik faturası ödüyorum. Son zamla birlikte daha da artacak. Ardı adına yapılan zamlarla halkın da esnafın da durumu iyice kötüye gidecek.

Samet Gölgesiz:
Bu ülkede saçma bir üretim modeli var. Petrole dayalı bir elektrik üretimi söz konusu. Petrole zam geldikçe elektrikte zamlanıyor. En büyük saçmalık zaten bu… Neden petrole dayalı bir üretimi sürdürüyoruz. Neden başka alternatifler denemiyoruz. Dünyanın en pahalı elektriğini kullanmamıza rağmen kendimizi petrolle elektrik üretiminden kurtaramıyoruz. 

Berna Baturlap:
Küçük çapta büfe tarzı bir yer işletmeme rağmen ayda 700 ile 800 TL arasında elektrik faturası ödüyorum. Büyük işletmeleri düşünmek istemiyorum. Gerçekten elektrik masrafı çok fazla... Dükkânımda dört tane buzluk çalıştırıyorum. Klima açmaya cesaret edemiyorum. Bir de gün boyu klima açsam herhâlde batarım. Çoğu esnaf sıcaktan pişmesine rağmen klima açmıyor. 

Olgun Şah: 
Bu zam bizi çok etkiler. Bizim işimizin hepsi elektrik ile yürütülüyor.  Sanayi bölgesi, Göçmenköy ve Boğaz’daki fabrikalarım hep elektrikle çalışmaktadır.  Hükümet eğer yapılan bu zammı geri almazsa bu halka yansıyacak. Ekmeğe zam gelecek. Zaten una zam gelmişti. Elektriğe yapılan bu zamla birlikte un fiyatlarına yeniden zam gelecek.  Hükümetin yaptığı bu zamla birlikte harcamalarımız da artacak. Mazot, elektrik, yatırımlarımız hepsi zamlı tarife üzerinden yapılacak. Fabrikada çalıştırdığım 75 personelim var. Bu personel için her ay 48 bin TL civarında yatırım yapıyorum. Ayda fabrikalar için 32 bin TL elektrik faturası ödüyorum. Hükümetin yaptığı zamla birlikte ödemem gereken miktar 50 bin TL’ye yaklaşacak.  Hükümet eğer halkını düşünüyorsa,  zammı derhal geriye çekmesi lazım.  


Özsan Güzeloğlu: 
Döviz yükselirken, ekonomik krizin içindeyken bu zam haberi acı bir haber oldu.
Millet zaten zor geçiniyor. Bu zamdan sonra sıcak havalarda klimalardan ekonomi yapmaya çalışmak. Bu insan sağlığı için elverişli değil.
Faturaların yükselmesiyle normal yaşantımızdan kesmemiz gerekecek. Önemli olan hükümetin ne yapacağıdır bu durumda. Benim gözyaşlarımı kim silecek, kim önlem alacak önemli olan budur. Önemli olan kurumların bu konuda ne yapacağıdır. 
Ayda yaklaşık 600 TL fatura ödüyorum ve klimalardan dolayı bu kadar yüksek orandadır. Bu zamlarla fiyat artacak. Klimaları da kapatamayız. Yıllardır bu zamların içinde yaşayan bir vatandaşım. Bu zammın geriye çekilebileceğini sanmıyorum. 

Bilgin Çevik:
Hükümetin elektriğe yaptığı zam maliyetlerimizi artırdı. Ve bu fiyatlarımıza da yansıyacak. Ayda ortalama 1500 TL civarında bir fatura ödüyoruz.  Yüzde 30 zamla birlikte bu fiyat 2 bin TL’ye yükselecek ve bu bizim maliyet fiyatlarımızı da etkileyecek. 
Hükümetten talebimiz bu zammı bir kez daha gözden geçirmeleri ve düşürmeleridir. 

İsmail Kamkam:
Hükümetin elektriğe yaptığı yüzde 30 zam büyük bir rakamdır ve bu bizi sarsar. Evet, zam yapsın, hayat pahalılığı olur ama bu orantılı olmalı. Bu oran çok fazla...  Buzlukların 24 saat 365 gün çalışması lazım. Zaten memleket de sıcak kapı bile açamıyoruz. Yaklaşık 2 bin 500 TL fatura ödüyorum.  Zamla birlikte bu fiyat daha da artacak. Bu zincirleme bir olaydır. Et fiyatları ne yazık ki artacak. Yem fiyatından, nakliyeye kadar her şey zamlanacak. Hükümetten beklentim bu zammın düşürülmesidir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474