banner564

Gerekiyorsa yıkılacak

Girne Belediye Başkanı Şenkul, bölgede bina denetimlerinin bilim çerçevesinde yapılacağını belirtti ve şunu ekledi

Gerekiyorsa yıkılacak
banner598

Girne Belediyesi Meclis toplantısında deprem, depremden kaynaklı göç ve yapı denetimi konuları ele alındı.
Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul, toplantıda, Türkiye’de yaşanan deprem felaketi ve sonrasında Girne’de nasıl bir yol izleneceği konularında açıklamalarda bulundu. 
Şenkul, bilim çerçevesinde gereken tüm adımların atılacağını, yapısal değişikliğin zaruri olduğu noktada yapılması gereken her şeyin yapılacağını söyledi. Şenkul, “Bir binanın yıkılması gerekiyorsa yıkılacak… İçinde yaşayanlar candır…” ifadelerini kullandı.

İlk etapta bina dayanıklılığı denetimi
“Girne’nin Kıbrıs’ın deprem risk haritasında son sıralarda yer aldığını” hatırlatan Şenkul, bölgenin büyük bir risk taşımadığına dikkat çekti ancak bölgede hiçbir zaman deprem olmayacakmış gibi yaşanılamayacağı gerçeğini de kabul etmek gerektiğini söyledi. Şenkul, “Her zaman depreme hazırlıklı ancak panikten uzak bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor” dedi.
Ortalama bir bina ömrünün yaklaşık 75 yıl olduğuna dikkat çeken Şenkul, özellikle yaşı büyük binalar konusunda ciddi bir denetimin gerekli olduğunu ve ilk olarak bu yönde adım atma hazırlığında olduklarını dile getirdi.
Bölgede sorunlu binalarla ilgili duyumların gelemeye başladığını açıklayan Şenkul, bu noktada ilk etapta bir belediye kontrolörü ve iki gönüllü emekli mühendisin ön tespit çalışmalarına başlayacağını belirtti. Şenkul, öncelikli olarak bina dayanıklılığının ele alınacağını kaydetti.
Bölgedeki binalar konusunda paniğe gerek olmadığını ifade eden Şenkul, bilim çerçevesinde gereken tüm adımların atılacağını yineledi. Yaşadığı bina ile ilgili temel kriterleri içeren sorunu olduğunu düşünenlerin Girne Belediyesi İmar Bölümü’ne başvuruda bulunabileceğini belirten Şenkul, ilk etapta bu kriterleri; temeli su çeken veya bodrumunda su toplanmış binalar, kolon demirlerinin açığa çıktığı ve paslandığı gözle görülen binalar, yaşlı binalar ve bina pozisyonunda bozukluk olarak nitelendirdi.
Girne’nin zemin ve yapı kalitesi anlamında “iyi bir notu” olduğunu belirten Şenkul, yapısal değişikliğin zaruri olduğu noktada yapılması gereken her şeyin yapılacağını söyledi. Şenkul, “Bir binanın yıkılması gerekiyorsa yıkılacak… İçinde yaşayanlar candır…” ifadelerini kullandı.


Türkiye kalıcı bir göçe sıcak bakmıyor
Göç konusuna da değinen Şenkul, yetkililerle yapılan temaslar çerçevesinde, “Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkede kalıcı bir toplu göç konusuna sıcak bakmadığı yönünde izlenimler elde ettiklerinin” ifade etti. 
Deprem bölgelerinde ciddi bir nüfusun evsiz kaldığını ve bu nüfusun geçici süre ile gerek ülkeye gerekse Türkiye’nin çeşitli bölgelerine göç ettiğine işaret eden Şenkul, “Türkiye merkezi hükümetinin bölgede nüfus kaybetmek istemediğini, kaybedilecek nüfusun belirli bir süre sonra geri getirilmesinin oldukça zor olduğunun bilincinde olunduğunu” söyledi.
Şenkul, Türkiye merkezi hükümetinin depremzedelere yapılacak olan yardımlarının, “kendi ilini terk etmeme” ön şartı koyarak organize edeceği yönünde bilgi sahibi olduklarını aktardı.

Geçici bir göç kaçınılmazdır
Şenkul, Girne’de depremden etkilenen bölgelerde akrabaları bulunan yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığını belirterek, geçici bir göçün kaçınılmaz olduğunu ve bu süreçte Girne Belediyesi olarak hazır olunmasının hayati olduğunu belirtti. Şenkul, “Gerekli tüm desteğin sağlamak adına elden gelen tüm çabanın gösterileceğini” söyledi.
Şenkul, Girne Belediyesi Sosyal İşler Şubesi ve Girne Bölge Muhtarlarının koordine bir şekilde çalışmaları adına toplantı yapıldığı ve yardım planının organize bir şekilde devam edeceği yönünde bilgi verdi. 4–18 yaş aralığındaki depremzede çocuklara etüt sağlanması adına gönüllü öğretmenlerin olduğunu belirten Şenkul, çocukların zamanlarını doğru kullanmaları için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şenkul, depremden etkilenen ailelere psikolojik yardım konusunda da ayrı bir yapının oluşturulduğunu, bu konuda da destek vermeye hazır merkezlerin bulunduğunu kaydetti.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ck
Ck - 1 yıl Önce

Sizi tebrik ediyoruz başkan

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473