banner564

Öfke dorukta

Şubat ayında 100 TL’ye 26 litre benzin alabilen vatandaşlar, şimdi depolarına 9 litre eksik yakıt koyuyorlar

Öfke dorukta
banner598

 Suna ERDEN-Çiğdem AYDIN

Hükümetin son 22 gün içinde akaryakıt fiyatlarına iki kez zam yapması nedeniyle halkın öfkesi doruk noktasına ulaştı. Diyalog muhabirinin yaptığı hesaplamaya göre; Şubat ayında 100 liraya 26 litre 95 oktan benzin alabilen vatandaşlar bugün aynı para ile depolarına 9 litre eksik, yanı 17 litre benzin koyabiliyorlar.
   2018 yılının Şubat ayında 100 TL’ye 24 litre 98 oktan, 26 litre 95 oktan, 26 litre Euro Dizel ve 28 litre gaz yağı alınabiliyordu. Bugün ise 100 TL’ye16 litre 98 oktan, 17 litre 95 oktan,  17 litre Euro Dizel ve 17 litre gaz yağı alınabiliyor.
   Diyalog’a konuşan vatandaşlar, akaryakıt fiyatlarının halen Güney Kıbrıs’ın altında olmasına karşın, KKTC’deki gelirlerin düşüklüğünden yakındı.
   “Rumlarda asgari ücret 3 bin 600 lira civarında olduğunu biliyoruz. Buna karşın onlar da sıkıntı çekiyor ve daha ucuz yakıt alabilmek için kuzeye geçiyorlar. Bizde ise asgari ücretin 2 bin 300 lira olduğu unutuluyor” diyen vatandaşlar, akaryakıt zammı sonrasında elektrik ücretlerine de zam gelmesi halinde göç etmek zorunda kalacaklarını söylüyorlar.

Ne dediler?.. Ne dediler?..

Bostan Atlar: 
Bugün zam geldikten sonra ilk defa dolduruyorum bakalım ibre ne olacak. Tabi ki her zam gibi bu da bizi etkiliyor etkilememesi mümkün değil. Cepteki para su gibi gidiyor ama yerine gelmiyor. Geçen hafta 200 TL’ye dolduruyordum şimdi 250 verdim ama yapacak bir şey yok. 250 TL verdim 200’e dolan araba şimdi yarım depo ancak oldu ne diyebilirim.

Kadir Kapısız: 
Gerçekten çok kötü oldu bu zam. Daha önce de yaptılar. Durmadan zam geliyor bizim bütün işimiz araba ile bu kadar zammı kaldırmayız. Bundan üç ay öncesine kadar ben bu arabayı 130-150 TL civarında dolduruyordum, şu anda 180-200 TL’ye denk geliyor. Bu dediğim fiyat 3-4 günlük aylığa vurduğunuz zaman muazzam bir fark çıkıyor. Haftada iki gün arabayı ful doldurmak zorunda kalıyoruz Çünkü sürekli işimiz dışarda ama kazancımız aynı giderimiz artmaya devam ediyor. Çok kötü etkilendik.

Erhan Ayaz:
Ben daha dün Türkiye’den geldim, gelişimle zam olması bir oldu şanssızım galiba biraz.  Adaya gelir gelmez daha uçaktan indik havaalanında öğrendiğim şey zam oldu. Ama Türkiye’de akaryakıt daha pahalı yine de şükür. Benim araba dizel 2-3 kuruş da öyle fark eder. Fakat yapacak bir şey de yok.

Cengiz Topel Zeybek: 
Ne diyebilirim ki başa gelen çekilir. İnanmayacaksınız bugüne kadar zaten ben arabayı hiç doldurmadım. Her gün bir iki günde bir belirli bir miktar koyar giderim. 40 TL koyuyorum. Ben zaten arabayı fazla süren biri değilim artık umursamıyorum. Maalesef ki memleketimizin durumu belli, insanımızın da durumu belli... Kimse ağzını açıp bir şey diyemiyor hal böyle olunca da başa gelen çekilir moduna girdik.

Tunç Çağ:
Vallahi kurtuluş yok. Bunun önüne kimse geçemez. Maaşlar eridi onun da çaresi yok. Ne olacak sonumuz bilmiyorum ama daha kötü günler bekliyor bizi. Memleketin hali de insanımızın hali de tek kelime ile izah edilebilir. Bu ada da yaşam çok acı, her gün kötüye gidiliyor pahalılığın önüne kimse geçemiyoruz.

Caner Özturan: 
Çok pahalı oldu ve Rumlara da bedavaya geldi. Bu sebepten bir senede satacağımız benzini 1 ayda satıyoruz Türklerde zamlı alıyor. Ben arabama 50 TL koyuyordum ama şimdi 100 TL alıyorum. Giderlerim iki katına çıktı. İnsaf diyorum da başka bir şey demiyorum. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474