banner564

Rolandis endişesinde haklı

TDP Genel Sekreteri Hüdaoğlu, Dimopulos kararı ile Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda elinin güçlendiğini savundu

Rolandis endişesinde haklı
banner598
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Suphi Hüdaoğlu, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen yılların, tüm tarafların zararına olduğunu, ayrıca çözümün şartlarını zorlaştırdığını belirtti ve müzakerelerin adil ve kalıcı bir çözümle sonuçlanması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi. 
Malın ilk sahibi kadar 41 yıldır malı kullanan kişinin de hakları olduğunu içeren Dimopulos kararı ile Kıbrıs Türk tarafı ile müzakerecimizin elinin güçlendiğini belirten Hüdaoğlu, tazminat ile takasın öne çıktığı bu noktada, önemli olanın tazminatın nasıl karşılanacağı konusu olduğunu kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ekibinin bu konuda yoğun bir mesai harcadığını belirten Hüdaoğlu, ABD, AB, Türkiye ve İngiltere’nin yardımcı olma yönünde işaretler olmasının olumlu olduğunu ifade etti. 
Rum Yönetimi eski Dışişleri Bakanlarından Nikos Rolandis’in ‘AİHM’in Dimopulos kararı ile mülk sahibinin hakları zayıflamıştır” söylemini değerlendiren Hüdaoğlu, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün tüm tarafların aleyhine olduğunu, bu nedenle erken, kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması gerektiğini vurguladı. 

Türk tarafı toprak konusunda açılım yapabilir…
Toprak ve harita konusunun halen derinlemesine görüşülmediğini, ancak geçmişte Denktaş döneminde %29+ üzerinde mutabık kalındığını ifade eden Hüdaoğlu, “Türk tarafı toprak konusunda, Rum tarafı ise Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunda açılımlar yapmak zorundadır” dedi. 

Kuzeyde yapılması gereken reformlar…
Hüdaoğlu, süreç bu şekilde ilerlerken, Kıbrıs’ta her iki tarafın da olası bir çözüme hazır olması ve ev ödevlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetti. 
Özellikle Kuzey Kıbrıs’ta yapılması gereken birçok reform olduğunu belirten Hüdaoğlu, “ Hükümet söz verdiği reformları mutlaka hayata geçirmelidir. Kayıt dışı ekonomi kontrol altına alınmalı, kamu, sağlık, eğitim ve hukuk başta olmak üzere gerekli reformlar yapılmalıdır. Bu konularda çok geç kaldık. Bunları yapmak hem bizi çözüme hazır hale getirir, hem de liderimizin elini güçlendirir” diye konuştu

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2015, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473