banner564

Satışlar kayıt altına alınacak

Meclis’in kabul ettiği Taşınmaz Mal Yasası; yabancılara tek, Türk vatandaşlarına 3 konut hakkı veriyor

Satışlar kayıt altına alınacak
banner598

Bir süredir gündemde olan yabancılara mal satımını yeniden düzenleyen “Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasa Tasarısı dün Cumhuriyet Meclisi’nden oyçokluğuyla geçti.
Meclisten geçen yasa, yabancıların arsa alması için tanınan miktarı azaltmayı öngörüyor.  Yasa yabancılara tek, Türk vatandaşlarına 3 konut hakkı veriyor.
Yabancı mal alımına belli kısıtlamalar getirilirken, sözleşmelerle ilgili 2 yıl sonra geçersiz olması kuralı konuldu.
Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı Yasemi Öztürk, yasanın geçmesiyle birlikte gerekli verilere de ulaşılacağını, yabancıların mal alımı ile ilgili veri eksikliği bulunduğunu söyleyerek, para cezaları da getirildiğini kaydetti.
Şirketler üzerinden yapılan alımlarla ilgili verilere ulaşmanın zor olduğunu söyleyen Öztürk, yasa ile elde edilecek verilerle daha iyisinin yapılacağını ifade etti.

Erhürman:  Esas sorun nüfus bilinmezliği
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, yabancılara mülk satışının düzenlenmesi konusunun, yüzölçümü ve nüfus açısından iki bacağı olduğunu belirterek, komitede bu iki noktaya yönelik düzenlenme yapılmasını talep ettiklerini söyledi.
Erhürman, yüzölçümü konusunda bir kota getirildiğini ancak bunun çok da bir şey ifade etmediğini belirtti.
Okul, hastane, kanalizasyon ihtiyacı gibi konuların yüzölçümü değil nüfusla ilgili olduğunu söyleyen Erhürman, getirilen düzenlemenin bu noktaya etkisi olmayacağını savundu.
Yasanın derdinin yüzölçümü ve nüfus açısından sınır konması olması gerektiğini ancak bunun yapılmadığını söyleyen Erhürman, bölgelerde KKTC vatandaşlarının ağırlıklı varlığının korunması ve hizmet üzerindeki baskının yönetilir olması üzerinde durduklarını ancak tasarıda bu iki konuya ilişkin sınırlama bulunmadığını belirtti.
Yasa tasarısının yataya değil dikeye büyümeyi teşvik ettiğini kaydederek, imar planları olan bölgelere de değinen Erhürman, belli belediyelerin arıtma tesisleri ile ilgili sorun yaşadığını, nüfus arttıkça sorunların da arttığını söyledi.
Erhürman, yabancı uyruklulara bir daire alabilme, KKTC’yi tanıyan ülkelerin vatandaşlarına ise üç daire alabilme maddesinin getirildiğini söyleyerek, bunun da siyasi vizyonun KKTC’yi başka ülkenin tanımayacağını gösterdiğini savundu.
“Dağ fare doğurdu” diyen Erhürman,  2 buçuk yıl sonunda sözleşme ve emanetçi üzerindeki düzenlemelerin kayda alınacağının mı düşünüldüğünü sordu.
Toprağı koruma noktasının tek sorun olmadığını dile getiren Erhürman, esas sorunun nüfus dolayısıyla hizmetlerin planlanması noktasında olduğunu, yasanın bunu kapsamadığını belirtti.

Talat:  Önerilerimiz kabul edilmedi
CTP Milletvekili Ongun Talat, yasa tasarısının Türkiye Cumhuriyeti bürokrasisi tarafından hazırlandığını iddia etti.
Talat, yola çıkılanla ilgisiz bir tasarının ortaya çıktığını ileri sürdü.
CTP Milletvekili Ürün Solyalı, CTP’nin uzun süredir gündeme getirdiği yabancılara taşınmaz mal satımı ile ilgili yasanın değişikliğinin en sonunda gündeme geldiğini söyleyerek, yasanın daha önce hiçbir tartışmaz olmamış gibi yabancılara satılacak malların üç katına çıkarılması ve sözleşmeyle satılmış olan malların belirlenmesi amaçlı olduğunu belirtti.
Solyalı, KKTC’yi tanıyan ülkelerin vatandaşlarına üç daire verilmesi yerine tüm yabancılara tek verilmesi ve en azından bir yıllık süreyle daraltılması önerilerinin de kabul edilmediğini belirtti.

Toros:  Yeni kaosa gerek yok
CTP Milletvekili Fikri Toros, Türkiye’nin yaklaşan Mali Eylem Görev Gücü toplantısında gri bölgeden çıkması için alelacele bir yasa tasarısı hazırlandığını savundu.
KKTC’de devam eden bir siyasi sorun bulunduğunu başta gelen sorunlardan birinin mülkiyet olduğunu dile getiren Toros, Taşınmaz Mal Komisyonu ve AİHM’e açılan davalar bulunduğunu konunun geniş kapsamlı bu boyutunun da bulunduğunu belirtti.
Toros, KKTC vatandaşı olmayan herkesin yabancı olduğunu söyleyerek, yabancılara getirilen sınırlama karşısında TC vatandaşlarına tanınan hakkın üç katına çıkarılmasının gettolaşma hassasiyeti ile çatışan bir madde olduğunu savundu.
Toros, yeni kaoslar yaratılmasına kimsenin ihtiyacı olmadığını söyledi.

Uluçay: Kalıcı olarak üçe çıkarıldı
CTP Milletvekili Teberrüken Uluçay, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bir daire olan uygulamanın kalıcı olarak üçe çıkarıldığını buna da KKTC’nin tanınması diye bir ölçüt konulduğunu söyleyerek, bu durumun kalıcı değil belli periyotlara bağlı olarak uygulanmasının idareye güç katacağını bunun daha efektif olacağını belirtti.
Uluçay, yabancıların mal alımında düzenlemenin şart olduğunu dile getirerek, süreç içinde eksikliklerin giderilmesinin anlamlı olacağını ifade etti.
CTP Milletvekili Doğuş Derya, Kıbrıs Türk halkının menfaatleri için hazırlanmış bir yasa olmadığını, sipariş üzerine hazırlanmış bir yasa olduğunu, bunun da komite süreçlerinde görüldüğünü savundu.
Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, yasanın uygulanamaz bir yasa olduğunu savunarak, elde veri olmadığını, çelişkili maddeler bulunduğunu söyledi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
WhiteLies
WhiteLies - 2 ay Önce

Foreigners are only allowed to own one property? Hogwash readers, look ate the hotels plus İskele area, all owned by a few foreigners who then sell on with ministers getting a back handed

Doğru Söz
Doğru Söz - 2 ay Önce

TC mi KaKaTC yi tanıyır! Yalaka yağcı toplumumuzdan ben beklemiyirum ama en azından yalaka yağcı olmayan KaKaTC vekilleri tanınmanın ve gereklerinin ne olduğunu hele bir öğrensin.
Dünya'da toprağına insan yığdırarak vatanı satarak tanınma sağlayacak kadar geri zekâlı başka bir toplum yoktur ve olamaz. Olmaz da olsun.
Mesele vatanın esas sahiplerine teslimidir. Ve fiiliyatta olan da budur.

Doğru Söz
Doğru Söz - 2 ay Önce

Ev ulan bu.! Yav , Evin sahibi bile kayıt dışı. Daha neyi konuşuyoruz lan biz! Zaten bu coğrafta kayıt dışıların diyarı. Ülkenin kendisi kayıt dışı. Kimileri tanınmamış der. Ya bu memleketten bir bok olmaz! Tevekkele değil da olmadı. Lâyıkinda yani. Hadi pislikler siz faydalanmaya, biz söylenmeye, koyunlar da seyretneye devam...

İsmail
İsmail - 2 ay Önce

Bu Ctp vekilleri surekli turkiyeyi iğneleyici elestiri yaparlar populizm ustaları. Ama kendileri bir öneri getirmezler. Vatandas olarak mevcuttan bıktık ama digerlerine bakıyoruz turkiye düşmanlığını siyaset haline getirmisler. Hep bos hep bos

Hakan İstanbul
Hakan İstanbul @İsmail - 2 ay Önce

Sen ne diyorsun beee...Cahil cahil konuşup duruyorsun bişey bilirmiş gibi..Oraları Kıbrıs'ı da bok ettiler burayı ettikleri gibi..Ama bunların AİHM de bedelleri var kimse hafife almasın...

Ali UK
Ali UK @İsmail - 2 ay Önce

Ctp işinize gelmiyor çünkü doğruları savunuyor.Ctp gözünüzde hep düşman/vatanhaini/populist vs. vs.. Akp'nin yarattığı algı bu...Nedenmi,çünkü canları cehenneme akp hırsızları bu ülkeden de epeyce nemalanıyor.. Allahın belaları...

Ziya
Ziya @İsmail - 2 ay Önce

Hadi yaaa.. Sen ne akıllıymışsın öyle!

SIRADAKİ HABER

banner582

banner608

banner628

banner474