banner564

Sürekli zararda

Arıklı; 2022’de Kıb-Tek’e bir milyar 691 milyon TL aktarıldığını açıkladı

Sürekli zararda
banner598

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı Erhan Arıklı, 2022 yılında devletin bir milyar 691 milyon lira Kıb-Tek’i sübvanseye ettiğini ifade etti. 
Arıklı, “Şu anda deprem için oluşturulan fona bir milyar TL bulmak için akla karayı seçiyoruz” dedi.
Kıb-Tek’in aslında özelleşmiş halde olduğunu, 4-5 şirket tarafından yıllardır özelleştirildiğini söyleyen Arıklı, bu şirketlerin açılacak ihale şartnamelerinin kendi isteklerine göre hazırlanmasını sağladığını belirtti.
Mecliste konuşan Arıklı, Kıb-Tek’in şu anda 17 cente AKSA’dan elektrik alıp vatandaşa 4 TL’ye satış yaptığını ve ayda 10 milyon Dolar zarar ettiğini belirtti ve  bunun hesabının sorulmasını istedi.
2022 yılında devletin bir milyar 691 milyon lira Kıb-Tek’i sübvanseye ettiğini ifade eden Arıklı, “Şu anda deprem için oluşturulan fona bir milyar TL bulmak için akla karayı seçiyoruz” dedi. 
Arıklı, yaz aylarının pik değerinin takriben 400 megavat olacağını ve üretim eksiği yaşanacağını anlattı.
Dünyada devletlerin artık Kıb-Tek gibi kurumlara yatırım yapmak yerine özel şirketlerden alım yaptığını söyleyen Arıklı, AB’nin üretimin özelleşmesini şart koştuğunu ifade etti.
Bir milyar 691 milyon Kıb-Tek subvansiyesinin 1,1 milyar TL’sini Türkiye’nin ödediğini buna rağmen "Türkiye Kıb-Tek’i batırmak istiyor" dendiğini söyleyen Arıklı, "Türkiye Cumhuriyeti Kıb-Tek’in batmasını istiyorsa bu kadar parayı neden yatırsın?" diye sordu.
Politikalarının enerjide arz güvenliğini sağlamak olduğunu ifade eden Arıklı, kablo ile elektrikte amacın daha ucuz elektrik almak değil arz güvenliğini sağlamak olduğunu anlattı.
Güneş varken hâlâ akaryakıtla enerji üretmenin de anlamı olmadığını söyleyen Bakan Arıklı, amaçlarının güneş enerjisi tarlaları kurarak Türkiye’ye elektrik satmak olduğunu belirtti.
Arıklı, “2030’da AB’nin yasaklayacağı jeneratörlere yatırım yapın diyerek bu ülkenin önünü açamazsınız, herkes işine baksın” dedi.
 

Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2023, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474