banner564

Unutulan değerler hatırlanıyor

Düzenlenen zembil örme, ahşap baskı ve ebru kurslarıyla geleneksel el sanatları canlandırılıyor

Unutulan değerler hatırlanıyor
banner598

Kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından zembil örme, ahşap baskı ve ebru kurslarına katılarak, bunların gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor.
Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü (YEE), KKTC Kültür Dairesi, Lefke Belediyesi ve Lefke Yardım ve Halk Derneği iş birliğiyle düzenlenen projeye, Lefkoşa ve Lefke bölgelerinden 18 kadın katılıyor.
Lefkoşa YEE'de gerçekleştirilen projenin atölye çalışmaları kısmında, KKTC'nin kültürel kodlarını ortaya çıkaran geleneksel el sanatları ile modern sanat unsurlarının birleştirilerek çok sayıda eserin ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Proje sayesinde KKTC'de yaşayan kadınların sanat eğitimi alması, geleneksel sanatlar arasında yer alan "zembil örme" sanatının yeniden hayat bulması ve aldıkları bu kurslar vasıtasıyla kadınların üretim hayatının bir parçası olması da bekleniyor.
KKTC'de Lefke bölgesindeki hurma ağaçlarının yapraklarının örülmesiyle zembil denilen sepet ve küfeler yapılıyor. 


Geleneksel dokunuşlar yapıyoruz

Proje Koordinatörü Esin Sevgin proje ile 3 kadim sanatın birleştiğini söyleyerek, "Zembile geleneksel dokunuşlar yapıyoruz. Ahşap baskı sanatı da KKTC'nin 1970'lerden sonra unutulmuş bir sanatıdır. Projeye katılanların öğretmen olması da bu geleneksel sanatların başkalarına öğretilmesi açısından önemli." dedi. Sevgin, zembilin tanıtımının yanı sıra kadınların yaptıkları ürünlerin satılacak olmasının da katılanlara katkı sağlayacağını belirtti.
 Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da hurmanın Lefke bölgesinin sembollerinden biri olduğuna dikkati çekerek, bölgede uzun süre madencilik yapıldığını, madenin yer altından çıkarılması için hurma ağacından yapılan zembillerin kullanıldığını anımsattı.
Lefkoşa YEE Koordinatörü Abdullah Aktaş ise YEE'nin bulunduğu ülkelerin kültürü ile Türkiye arasında kültürel bağ kurmaya çalıştıklarını, KKTC'deki faaliyetlerinin 2015'te başladığını söyledi.
Lefke Yardım ve Halk Derneği Başkanı Emel Yılmaz, kadınların 3 geleneksel sanatı öğrenmesinin önemine ve bunları gelecek nesillere taşıma arzularına dikkatini çekti. 

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2022, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474