banner564

Yanıltıcı ve yanlış

Veteriner Dairesi Müdürü Gökşan, “Halka 2 yıl Brucellalı süt içirildiği” şeklindeki iddialara cevap verdi:

Yanıltıcı ve yanlış
banner598
Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, “Halka 2 yıl Brucellalı Süt içirildiği” şeklindeki iddiaların “yanıltıcı ve yanlış” olduğunu açıkladı.
Gökşan Brucella hastalığı ve ülkedeki süt ve süt ürünlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 
Brucella hastalığının hayvanlardan insanlara süt, peynir, hellim ve etten bulaştığı yönündeki iddialara dikkat çeken Gökşan, kesildikten sonra 24-48 saat buzdolabında 4 derecede bekletilen etlerde Burucella olmayacağını, aynı zamanda 65 santigrad derece ve üzeri ısıl işleme tabi olan tüm et ve et ürünlerinde Brucella’nın yaşamadığını ifade etti. 
Süt ve süt ürünleri için de herhangi bir tehdidin bulunmadığını ifade eden Gökşan, ülkede süt ürünlerinin pastörize edilmiş sütten imal edildiğini, bu nedenle de ticari amaç için üretilen süt ve süt ürünlerinden Brucella’nın bulaşma olasılığının bulunmadığını kaydetti. 
Ülkede Brucellalı hayvanların yasal olarak iki şekilde sürülerden çıkarıldığını belirten Gökşan, bunların itlaf ve mezbahalara sevk edilerek kontrollü kesiminin sağlanması şeklinde olduğunu kaydetti. 

“Yayınlar maksatlı…”
Mezbahalarda kontrollü kesilen hayvan etlerinin gereken süre ve ısıda bekletildikten sonra piyasaya sürüldüğünü de söyleyen Gökşan, tüketimden önce zaten pişirilen etlerin Brucella hastalığı muhafaza etmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. 
Müteakip defalar yasanın ve uygulamanın ne olduğu açıklanmasına, görsel ve yazılı medyada anlatılmasına rağmen, halkta panik yaratacak, doğru olmayan bilgilerin “maksatlı” olduğu düşüncesinde olduklarını ifade eden Gökşan, Tremeşe köyünde veya adada Ahmet Kavaz isminde bir üretici bulunmadığını da belirtti.
Gökşan, 2013 yılının Şubat ayında alındığı öne sürülen örneklerle ilgili de açıklama yaparak, kendisinin söz konusu tarihte görevde bulunmadığını ancak yaptığı araştırmada, Veteriner Dairesi’nde o döneme ait herhangi bir kayda rastlanmadığını sözlerine ekledi. 

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 09:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473