Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan tasarruf tedbirlerini, “kamu maliyesinde disiplin sağlanması açısından olumlu bir adım olmakla birlikte kapsam ve etkileri bakımından yetersiz” olarak değerlendirdi. KTTO, açıklanan tedbirlerin bir “başlangıç” olduğunu belirterek, ikinci aşamada hazırlanacak tedbirlerin belirlenmesi sürecinde ekonomik örgütlerin ve ilgili paydaşların görüşlerinin alınmasının büyük önem taşıdığını ifade etti.
Oda açıklamasında, kamu harcamalarında tasarruf sağlanması ve mali disiplinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ancak açıklanan tedbirlerin, bütçede hızla artan ve toplam harcamaların büyük bölümünü oluşturan personel giderleri ile cari transferler gibi temel harcama kalemleri üzerinde kalıcı bir etki yaratmasının zor göründüğüne dikkat çekildi.
İaşe-ikram, hane halkına yardım ve akaryakıt giderleri gibi bazı alanlarda yüzde 50’ye varan kısıtlamalar öngörülmüş olsa da bu tedbirlerin yıllık bazda sağlayacağı tasarruf miktarının kamuoyu ile paylaşılmadığı belirtildi. KTTO, hükümetin açıklanan tedbirlerin her bir harcama kalemi için enflasyondan arındırılmış tasarruf miktarını açık ve şeffaf biçimde ortaya koymasının önemine işaret etti. Üç aylık, altı aylık ve yıl sonuna kadar ulaşılması hedeflenen tasarruf miktarlarının rakamsal olarak açıklanmasının, toplum ve sivil toplum kuruluşlarının süreci sağlıklı izlemesine ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını denetlemesine imkan sağlayacağı ifade edildi.
Kamuya istihdamların durdurulması kararı özellikle dikkat çekiyor. Partizanca yapılan istihdamlar kamu maliyesi üzerinde ciddi bir yük oluştururken, kamu hizmetlerinin niteliğini de olumsuz etkiledi. Ancak istihdamların durdurulmasının tek başına yeterli olmayacağı, kamu hizmetlerinin verimliliğini ve niteliğini artıracak yapısal düzenlemelerle desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
İkinci aşamada görüş alınmalı
Ticaret Odası, tasarruf tedbirlerinin olumlu karşılandığını ancak etkileri bakımından yetersiz olduğunu açıkladı
YORUM EKLE
SAYFALARTüm Sayfalar
Gazimağusa Mahkeme 06.03.2026
Girne Kaza Mahkemesi
Girne Kaza Mahkemesi Dava No: 1097/ 2022
Girne Aile Mahkemesi
Gazimagusa Kaza Mahkemesi Tereke ilanı 20/25
Gazimağusa Kaza Mahkemesinde Asli Celpname No:25/2025 Tereke İstida No:101/2011
Gazimağusa Aile Mahkemesi Dava No 288-2025
Lefkoşa Kaza Mahkemesi- Celpname no:30/25
Gazimağusa Aile Mahkemesi Dava No 233-2025
Celpname (E.2,N.1)
Girne Kaza Mahkemesi Dav No 588-2025
Lefkoşa Kaza Mahkemesi- Celpname
GAZİMAĞUSA KAZA MAHKEMESİ TEREKE İLANI
GÜZELYURT KAZA MAHKEMESİ CELPNAME
SIRADAKİ HABER



