banner564

Coronavirüs aşısı testleri başladı

30 bin kişi katılacak

Coronavirüs aşısı testleri başladı
banner598

Coronavirüs aşısı üretmek için ortak çalışma yapan Pfizer ve BioNTech şirketleri dünya genelinde Covid-19 aşısının testlerine başladıklarını duyurdu. Testler 120 ülke ve bölgeden 30 bin katılımcıyla gerçekleştirilecek. Testler başarılı olursa 2020 sonunda iki şirketin geliştirdiği aşının piyasaya sürülmesi bekleniyor. Çin'de başlayan SARS benzeri yeni tip Coronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına alan bir pandemiye dönüştü.
Dünyanın dört bir yanından ilaç şirketleri küresel salgına çare olması beklenen Covid-19 aşısını geliştirmek için yarış halinde. 
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech uluslararası Covid-19 aşısı denemelerine başladıklarını duyurdu. 
İki şirket 120 ülke ve bölgeden 30 bin kişinin katılacağı Covid-19 aşısı testlerine başladı. 
Olumlu sonuçların elde edilmesi durumunda Pfizer ve BioNTech ekim ayında lisans başvurusu yapacak. 
Şirketlerden yapılan açıklamaya göre testler başarılı geçerse Covid-19 aşısı 2020 sonunda piyasaya sürülecek. 
BNT162b2 adı verilen aşının 2020 sonuna kadar 100 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz üretilmesi planlanıyor. 
Covid-19'da potansiyel aşı geliştiricileri arasındaki Moderna Inc. de pazartesi günü yaptığı açıklamada 30 bin katılımcılı testlere başladıklarını duyurmuştu. 

Yarış gittikçe hızlanıyor.
Dünya genelinde Covid-19 aşısını geliştirmek için yapılan yarış gittikçe hızlanıyor. ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkeler bütün şirketlerle aşı anlaşması yapıyor. Son olarak ABD, geçen hafta test aşamasındaki Pfizer ve BioNTech aşısının 100 milyon dozuna 1,95 milyar dolar ödemişti. 
İngiltere’de aynı aşıdan 30 milyon doz ön sipariş vermişti. 
Amerikan ilaç şirketi Pfizer ve Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşı adayının, 1. ve 2. aşama klinik denemelerinden olumlu sonuç alındığı bildirilmişti. ABD merkezli ilaç şirketi Moderna ise son aşamasına gelinen Covid-19 aşısının denemelerine başladığını duyurmuştu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473