banner564

Endişeli bekleyiş

Rum Müzakereci Mavroyannis, 5’li konferansın Nisan’a ertelenme olasılığından söz etti

Endişeli bekleyiş
banner598

  Fileleftheros gazetesi, Rum hükümet kaynaklarının son dönemde gerçekleştirdikleri temasların, Guterres’in gayrı resmi beşli konferansın gerçekleştirilmesini, Coronavirüs salgınını bahana göstererek erteleme eğiliminde olduğunu öne sürerek, şu an için yeni tarih olarak ise Nisan ayının gündemde olduğunu savundu.

  Gazete, bu iddialarını, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in, televizyon kanalı “Alfa’ya” dün yaptığı açıklamaya dayandırdı.
   Habere göre Mavroyannis, gayrı resmi beşli konferansın gerçekleşme zamanına ilişkin görüşmelere Nisan ayının da dahil edildiğini iddia etti.
   Mavroyannis, “Kendilerinin konferansın bir an önce gerçekleşmesinden yana olduklarını ve tarihin sürekli ileri atılmasının kendilerini memnun etmediğini” iddia ederek, “ilk önce yıl sonundan bahsediyorduk. Sonra Ocak başı, Ocak sonu, Mart ve şimdi de Nisan ayından bahsediliyor” şeklinde konuştu.
   “Şu an için kesin olarak söyleyebileceği şeyin, konferansın tarihi ve yerinin henüz netleşmediği olduğunu” vurgulayan Mavroyannis, BM’nin kendilerine Corona salgınını gerçekçe olarak göstermesine karşın “bazı Türk planlarının da varlığını görebildiklerini” öne sürdü.
   Mavroyannis, Türkiye’nin “Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin Mart ayında gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısıyla aynı zaman denk gelmesi girişimlerinden” söz etti.
Mavroyannis ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının, BM Güvenlik Konseyi tarafından desteklenen çözüm şekli olan iki toplumlu iki kesimli federasyon çözümünden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağını vurgularken BM Genel Sekreterinin de, Güvenlik Konseyi’nin bu çerçevede kendisine verdiği görev ve yetkilerle hareket ettiği iddiasında bulundu.

Belirsizlik var

   Politis gazetesi ise konuya ilişkin haberini, “Gayrı Resmi Konferansın Tarihi Belirsiz – Gayrı Resmi ‘5+1’ Hala Belirsiz” başlıkları altında okuyucusuna aktardı.
   Gayrı resmi beşli konferansın yeri ve zamanının açıklanmasının sürekli ertelenmekte olduğunu, Rum hükümetinin ise bunun sebebi olarak Türk tarafının öne sürdüğü “bahaneleri” gösterdiğini iddia eden gazete, BM’nin ise bu durumdan “pek de rahatsızmış gibi görünmediği” yorumunda bulundu.
Gazete, Türkiye’nin, beşli konferans öncesinde, Mart sonunda gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısını atlatmak ve ABD’yle ilişkilerin durumunu netleştirmek istediğini belirtirken Kıbrıs Rum tarafının ise tezlerini hazırlama çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Neden Kıbrıs görüşmelerinde BM den gelen haberleri hep Güney’den alıyoruz, !

Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Artık gorusmeleri ciddiye almadigimizdan olabilir mi 50 yıldır görüşüyorsun da ne oldu güneyin ab üyesi olmasından annan oylaması ve crans montana rezaletlerinden baska

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473