banner564

Komiteler kurulacak

Rum Başkanlık sarayında Ukrayna’ya yönelik Rus saldırısı ve olası gelişmeler ele alındı

Komiteler kurulacak
banner598

 Ukrayna’da yaşanan gelişmeler konusunda Rum Başkanlık Sarayında geniş kapsamlı bir toplantı yapıldığı ve toplantının sonucunda Ukrayna’daki durumun Güney Kıbrıs’a etkileriyle ilgili durumun gidişatını takip edecek iki bakanlıklar arası komite kurulmasına karar verildiği haber verildi.

   Alithia gazetesinde yer alan habere göre, açıklamasında komitelerden birinin Enerji, Ulaştırma, Dışişleri, İçişleri, Adalet Bakanlıkları ve Başkanlık müsteşarı, ikincisinin ise Enerji, Maliye, Ulaştırma Bakanlıkları ve Denizcilik müsteşarlığından oluşacağını dile getiren Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, toplantıda, ortaya çıkacak olan hukuki, ekonomik, siyasi ve diğer etkilerin ele alınmasıyla ilgili bir ilk değerlendirme yapıldığını ifade etti.
   Toplantıda iki bakanlıklar arası komite kurulmasına karar verildiğini de dile getiren Pelekanos, bu komitelerin durumun gidişatını izleyerek, hızlı ve etkili bir şekilde karar üreteceklerini belirtti.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ilgili tüm birimlerin hazırlıklı olması konusunda direktif verdiğini aynı zamanda meselenin tüm yönlerinin bilinçli bir şekilde takip edilmesini istediğini ifade eden Pelekanos, Güney Kıbrıs’ın, tüm diğer Avrupa ülkeleri gibi, ekonominin çeşitli alanlarında etkilere sahip olacağını, ancak şu ana kadarki verilere göre, krizin ülkeye etkisinin idare edilebilir ve devletin olanakları dahilinde olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

İlk yardım paketi

   Güney Kıbrıs’ın Ukrayna’ya yönelik ilk insani yardım paketinin 8 Mart Salı günü gönderilmesinin beklendiğini de ifade eden Pelakanos, hava sahasının Rus uçaklarına kapanması kararında herhangi bir değişiklik olup olmadığı sorusuna yanıtında ise “Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının bu konuyu araç olarak kullanma olasılığını değerlendirdiklerini ve bunun gerçekleşmesi durumunda, kararlarını gözden geçirme konusundaki haklarını saklı tuttuklarını” yineledi.
   Toplantıya Rum Merkez Bankası Başkanının da katılmasına dair bir soruya karşılık ise Pelekanos, Merkez Bankası başkanının, krizin bankacılık sektörüne olası etkileriyle ilgili bilgilendirmede bulunduğunu ve bugünkü koşullarla, endişe edecek herhangi bir sebep bulunmadığını söylediğini aktardı.
   Ukrayna’dan Avrupa’ya yönelik göçmen akışları olmasının beklendiği ve Rum kesiminin Ukraynalı göçmenleri hazır olup olmadığına dair bir soru karşısında ise Pelekanos, ilk andan itibaren, Avrupa düzeyinde alınan kararlarla birlikte hareket ettiklerini söylediklerini ve bu durumda da Rum kesiminin, ihtiyaç ortaya çıkması durumunda, göçmenlere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Pelekanos, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Brüksel’de bulunduğunu ve bugün bu konuda Avrupalı muhataplarıyla istişarelerde bulunacağını da sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473