banner564

Maraş için uyarı var

Rum Yönetimi, Guterres’in raporunda eski kararların teyit edilmesini memnuniyetle karşıladı

Maraş için uyarı var
banner598

  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasına ilişkin raporunu değerlendiren Rum Yönetimi memnuniyetini dile getirdi.    Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, Rum Hükümeti Sözcü Yardımcısı Panayotis Sedonas, kararda olumlu unsurlar bulunduğunu belirtti. Sedonas, kararda “Kıbrıs sorununun çözüm temeline atıfta bulunan BM Güvenlik Konseyi kararlarının teyit edildiğini, kapalı bölge Maraş’la ilgili kararlara atıfta bulunulduğunu, aynı zamanda yeni oldubittiler meydana getirmek isteyen KKTC’deki bazı çevreler ile Türkiye tarafından bu kararlara saygı duyulması gerektiğinin kayda geçirildiğini” öne sürdü.

   “BM Genel Sekreteri’nin sözde Kıbrıs MEB’indeki Türk faaliyetlerini açık bir şekilde kınamamasının kendilerini düşündürüp düşündürmediği” şeklindeki bir soruya karşılık ise Sedonas, BM Güvenlik Konseyi kararında, Doğu Akdeniz’in gerilimin azaltılmasına ilişkin bir çağrı bulunduğunu belirterek, hükümetin, bu şekilde Türkiye’ye bir mesaj gönderildiği değerlendirmesinde bulunduğunu sözlerine ekledi.
   Alithia gazetesinde yer alan habere göre ise Sedonas açıklamasında, Rum hükümetinin halihazırda söz konusu kararı selamladığını dile getirdi.
   Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın kararla ilgili tepkisi konusunda ise Sedonas, “BM ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın Sayın Akıncı’yı bilgilendirdiğini, Kıbrıs Türk liderinin yorumlarının alındığını, aynı zamanda Başkan Anastasiadis’le de görüştüğünü ve bu görüşmede Kıbrıs Rum tarafının değerlendirmeleri ile endişelerinin yazılı olarak Spehar’a iletildiğini” ifade etti.
   Gazeteye göre sözde “Maraş Belediyesi” ise karar konusunda yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorunuyla ilgili uluslararası hukuka uyması için Ankara’ya nüfuz etmeleri amacıyla, uluslararası toplum, BM ve BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine çağrıda bulundu.
    Açıklamasında, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasına ilişkin kararın onaylanmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren sözde “Maraş Belediyesi”, “kararda bilindik çevrelerin başlangıçtaki metne dahil edilmemesine ilişkin çabalarına rağmen, kapalı bölge Maraş’la ilgili 550 ve 789 sayılı kararlarla ilgili açık bir ifadenin vurgulandığını” ekledi. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
turkish power
turkish power - 4 yıl Önce

dogru 50 yildir pslikaryayi kollamaktan baska birsey yapmadiniz kim siker seni

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474