banner564

Rakam netleşmedi

Rum tarafına gelecek aşıların yüzde 30’unun Türk tarafına verilmesi konusunda tartışma yaşanıyor

Rakam netleşmedi
banner598

   KKTC Sağlık Bakanı Ali Pilli’nin, 1959-1960 anlaşmaları uyarınca Kıbrıs'ın güneyine gelecek aşılarda KKTC'nin de yüzde 30 hakkı olduğuna dair açıklamasının, aşı miktarı ve bu aşıların “Kıbrıs Cumhuriyeti sakinleri” için yeterli olup olmayacağı sorularını gündeme getirdiği bildirildi.

   Kathimerini gazetesi, uzmanların ve Rum Hükümeti yetkililerinin, aşılama programında sapma gibi bir durumun söz konusu olmayacağını belirttiklerini; bunun yanı sıra Sağlık Teknik Komitesi’ndeki görüşmelerin ileri aşamada olduğunu yazdı.
   Gazete, KKTC’nin hafta sonuna kadar, Sağlık Teknik Komitesi aracılığıyla Rum bilim uzmanlarına son detaylar ile aşılama planını göndermesinin beklendiğini kaydederken, Rum Hükümeti’nin de KKTC’ye verilecek aşı miktarıyla ilgili ön hesaplamayı yaptığını belirtti.
   Haberde, Rum Sağlık Bakanlığı’nın tüm bu bilgilere rağmen, birkaç gün önce Kıbrıslı Türklerin nasıl tepki verecekleri ve konunun siyasileştirilebileceği konusunda endişe belirttiği ifade edildi.
Pilli’nin geçen hafta, KKTC Hükümeti’nin aşı planını tamamladığını açıklamasına ve Rum tarafının da bu konuda bilgilendirilmesine rağmen hala bazı eksiklikler olduğuna dikkat çeken gazete, elde ettiği bilgilere dayanarak, Rum Yönetimi’nin Ağustos ayında aşılarla ilgili yardım etme konusundaki niyetini ortaya koyduğunu ve her ne kadar KKTC’den bu konuda herhangi bir net yanıt alınmasa da, KKTC’ye verilecek aşıların plana dahil edildiğini yazdı.
   Gazete, Pfizer/BioNTech’in aşılarının onaylanma günü yaklaştığında, Rum Sağlık Bakanı Konstandinos Yoannu’nun, KKTC’nin ihtiyacı olan net aşı sayısıyla ilgili zamanında talepte bulunulmadığına dair endişelerini dile getirdiğini kaydederken, bu durumun, aşıların “Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları” için yeterli olup olmayacağı konusunda problem yaratabileceğini; çünkü ilk etapta Güney Kıbrıs’a 6 bin aşının gönderileceğini belirtti.

Kapsamlı aşı planı yok
   Kuzeyde “kapsamlı bir aşı planı olmamasının”, Kıbrıslı Türklerin ihtiyacı olacak aşı sayısıyla ilgili soru işaretleri oluşmasına yol açtığını kaydeden gazete, Rum Başkanlığı ile Sağlık Teknik Komitesi’nden bazı çevrelere göre KKTC’nin Çarşamba gününe kadar aşı sayısı telaffuz etmediğini; ancak daha önce yapılan temaslarda 200 bin aşıdan söz edildiğini yazdı.
   Gazete, bu rakamın, Pilli’nin birkaç gün önce bahsettiği rakamdan çok daha düşük olduğunu kaydederken, Güney Kıbrıs’ın alacağı aşıların yüzde 30’unun 300-400 bin aşıya denk geldiğini belirtti.
Haberde, Rum Başkanlığı’ndan kaynakların, Kıbrıslı Türklerin konuyu siyasileştirmesi olasılığıyla ilgili endişeli olmadıklarını açıkladıkları ve KKTC’ye yapılacak yardımın, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin aşı planında değişikliğe sebep olmayacağını belirttikleri ifade edildi.

Bilgi talep edildi
   Gazete devamla, bir süre önce Kıbrıslı Türklerden Sağlık Teknik Komitesi düzeyinde aşıların nakli, muhafazası ve takibiyle ilgili bazı sorulara yanıt verilmesinin istendiğini ve komitenin 23 Aralık’ta yapılan telekonferans toplantısında, Kıbrıslı Türk uzmanların aşı planıyla ilgili yalnızca bir taslak sunup, aşılarla ilgili bazı bilgiler talep ettiklerini yazdı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473