banner564

‘Sözde değil özde öneri’

Rum lideri Anastasiadis, 1960 anayasasına dönüş konusunu gündemde tutuyor

‘Sözde değil özde öneri’
banner598

  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, 1960 Anayasası’na geri dönüş şeklinde dile getirdiği önerinin “sözde değil özde bir öneri” olduğunu belirtti.

   Politis gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Omega” TV kanalına Kıbrıs sorunu ve 1960 Anayasası’na geri dönüş önerisi hakkında açıklamada bulunduğunu yazdı.
Anastasiadis, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a verdiği “1960 Anayasası’na geri dönüş önerisi/yanıtının, ciddi düşünce sürecinin bir ürünü olduğunu” belirterek “sözde değil özde olan bu öneri hakkında BM Genel Sekreteri’ne bilgi vereceğini” vurguladı.
    Önerisinin, üniter devlete yeniden geliş değil, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümü amacıyla toprak ve diğer konulara ilişkin diyaloğun yeniden başlaması için Kıbrıs Türk tarafının 1960 Anayasası temelinde hak sahibi olduğu yerleri yeniden alması anlamını taşıdığını vurgulayan Anastasiadis, bu öneriyi, BM Genel Sekreteri’nin “çıkmazların aşılması adına yeni fikirler ortaya konması tavsiyesi çerçevesinde yaptığını” ifade etti.
   Anastasiadis, “Bu önerim Sayın Tatar ve Türkiye’nin, önceden egemen eşitliği tanımamamız durumunda diyaloğun yeniden başlamasını reddetmelerine bir yanıt teşkil ediyor” dedi.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un adaya gelmeme kararını da değerlendiren Anastasiadis, Lute’un “yeni görevinin, Kıbrıs Türk müzakereci Ergün Olgun’un Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’le, müzakere zemini olmadığı gerekçesiyle görüşmeyi reddetmesiyle ters düştüğü” iddiasında bulundu.
   Gazete, AB’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması konusuna da değinen Anastasiadis’in; “bunun çok kolay olmadığını” belirterek “devletlerin politikalarını kendi çıkarları doğrultusunda belirlediklerini, koşulların sürekli değiştiğini, örneğin Afganistan’daki durumun Türkiye’nin rolünü yükselttiğini” söylediğini aktardı. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 3 yıl Önce

Biz de 1573 diyoruz

Öz
Öz - 3 yıl Önce

Bu kaos devam edip de, K/ Türkler KC nde K/Türklere ait 24 milletvekilini, bakanlar kurulundaki 3 bakanı ve Cumhurbaşkan yardımcısını, yargıda ve diğer devlet görevlerindeki haklarını geri alırsa, KC anayasasına İki toplumlu,iki bölgeli federasyonu yasalaştırsa, TMK ile de toprak meselesi çözülürse, Kıbrıs sorunu mu kalır?

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474