banner564

Yeni umut

Rusya’ya yönelik ekonomik yaptırımların Rum ekonomisine ağır darbe vuracağı belirtilirken, dev Amerikan şirketlerinin yolda olduğu iddia edildi

Yeni umut
banner598

  AB’nin Rusya için kararlaştırdığı ve Rum yönetiminin, eksiksiz uygulayacağını açıkladığı yaptırımların Rum ekonomisine bedelinin büyük olacağı ancak bu bedelin, Rus oligarkları darbelemek için alınan önlemlerden değil, turizmle ilgili yaptırımlardan kaynaklanacağı bildirildi.

Buna karşın, ilk etapta 3 büyük Amerikan şirketinin Güney Kıbrıs’a kayacağı ve çok sayıda mülk alımı için pazarlıkların başladığı iddia edildi.
   Alihtia “Lefkoşa’da Rus ‘Kısa Devresi’” başlıklı haberinde iyi bilgili kaynaklara dayanarak yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması üzerinden Rum pasaportu almış olsalar dahi Rus oligarkların Güney Kıbrıs’a yatırım yapmadığı, “kara paralarını Güney Kıbrıs üzerinden aklamış olmalarının da Güney’e herhangi bir ekonomik katkı sağladıkları anlamına gelmediğine” dikkat çekti.
Habere göre, Rum Merkez Bankası eski başkanı Panikos Dimitriadis Güney Kıbrıs’ta, çok sayıda, ekonomik durumu güçlü ve çoğu “altın pasaport” sahibi Rus bulunduğunu, Güney Kıbrıs’ı para finans merkezi olarak kullanan Rus şirketlerinin faaliyet göstermekte olduğunu belirterek bu durumun endişe ve soru işareti yarattığına dikkat çekti.
   Haberde Güney Kıbrıs’ın, 800 binden fazla Rus turisti kaybedeceği için turizm ürününün yüzde 20-25’ini yitireceğini, bunun da Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 1,5’ine tekabül ettiği kaydedildi.

Rusya’dan, Güney Kıbrıs’a

   Aynı gazete “Toplam 470 Çalışanı Olan Üç Dev Amerikan Şirketi Rusya’dan Geliyor” başlıklı haberinde bilişim sektöründe faaliyet gösteren dev ölçekteki üç ABD şirketinin, çalışmalarının bir bölümünü Rusya’dan Güney Kıbrıs’a taşıma kararı aldığı, hem kurumsal yerleşimleri hem de 470 çalışanlarının ikameti için bina aradıklarını bildirdi.
   Gazeteye göre Güney’de faaliyet gösteren bir emlak şirketinin CEO’su, faaliyetlerinin bir bölümünü Güney Kıbrıs’a taşımaya karar veren Amerikan şirketlerinin, bir miktar çalışanının Rus kökenli olduğunu, bunların büyük bölümünün Güney’e aileleriyle birlikte taşınmak niyetinde olduğunu söyledi. Adı belirtilmeyen Amerikan şirketlerinin Lefkoşa’nın Rum kesimi, Limasol ve Larnaka’da ofis, konut ve apartman aradığı ancak kira bedellerinin Limasol’a göre yarı fiyata olduğu Lefkoşa’nın Rum kesimini tercih ettiklerini söyledi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474