banner564

21 kişiden oluşuyor

KKTC’deki kanser hastalıklarının kontrol altına alınması, bu konuda ulusal kontrol programı oluşturulması için danışma kurulu kuruldu

21 kişiden oluşuyor
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
KKTC’deki kanser hastalıklarının kontrol altına alınması, bu konuda ulusal kanser kontrol programı oluşturulması için “Ulusal Kanser Danışma Kurulu” kuruldu.
Kanserle ilgili politikaları çoğulcu katılımla oluşturma hedefiyle oluşturulan kurul, ilk toplantısını dün Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana başkanlığında yaptı. 
Kanseri yaşayan, tedavi eden ve araştıran kişilerle Sağlık Bakanlığı yetkililerinden oluşan 21 kişilik kurul, toplantısını Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Onkoloji Merkezi, Kanser İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde (KİDEM) gerçekleştirdi.
Toplantının açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, kanserin dünyada giderek artan oranlarda görülen bir hastalık olduğunu kaydederek, “Kanser tamamen yok edilemese bile hastalığın kontrol alınması mümkün” dedi.
Kanser kontrolünün sadece hastaları tedavi etmekle mümkün olamayacağını vurgulayan Dana, kanserle ilgili tüm süreçlerin kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
Dana, Sağlık Bakanlığı’nın Dr. Figen Gülen İnce, Dr. Metin Morris ile Dr. Ece Sözen’i bu proje için görevlendirdiğini de söyledi.
Dana’nın konuşmasının ardından uzmanlar sunumlar gerçekleştirdi. 

İnce: 4 bin kişi tarandı
Bu arada, Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilen Dr. Figen Gülen İnce, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) muhabirine yaptığı açıklamada, kurulun çalışmalarıyla ilgili detay verdi.
Ülkede kansere yakalanan hastalarla ilgili bildirim zorunluluğu olmadığını belirten İnce, bu kapsamda “Kanser Hastaları Bildirim Yasa Tasarısı” hazırlandığını, tasarının Başbakanlık’a bağlı Merkezi Mevzuat Dairesi’nde olduğunu söyledi.
Ülkede kanserle ilgili yılda yaklaşık 4 bin kişinin tarandığı bilgisini de veren Dr. İnce, taramalarının risk gruplarının yüzde 70’ini kapsayacak şekilde düzenlenmesinin hedeflendiğini belirtti.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2016, 06:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474