banner564

8 bin Kıbrıslı Türk Güneyde Çalışabilecek, Başlangıç Maaşı 780 Euro

Türk-Sen ile SEK arasında yapılan görüşmelerin sonucunda 8 bin Kıbrıslı Türk’ün güneyde çalışabileceği açıklandı, işsizler umutlandı: Maaş 780 Euro

8 bin Kıbrıslı Türk Güneyde Çalışabilecek, Başlangıç Maaşı 780 Euro
banner598

Ekonomik krizin giderek arttığı Kuzey Kıbrıs’ta ‘işsizler için’ Türk-Sen ile Rum tarafındaki SEK arasında yürütülen görüşmelerin başarıyla sonuçlandığı ve Noel tatili sonrasında istihdamların başlayacağı bildirildi. Türk-Sen Genel Başkanı Aslan Bıçaklı Diyalog’a yaptığı açıklamada, güneyde çalışmak isteyenlerin ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ kimlik kartı ile sendika merkezine giderek başvuru formu doldurabileceklerini söyledi.
Güneyde çalışmak isteyenlerin genellikle inşaatlarda ve turizm sektöründe istihdam edileceklerini belirten Bıçaklı, ilk 6 ay için ayda 780 ile 900 Euro arasında maaş imkanı doğacağını ifade etti. Bıçaklı “güneyde çalışan vatandaşlarımız neticede kazandıklarını kuzeyde harcayacak ve bunun ekonomiye de katkısı olacak” dedi.
Öte yandan Bıçaklı, yönetim kurulu üyeleri ve federasyona bağlı sendika başkanlarının katılımıyla dün basın toplantısı düzenleyerek, SEK ile yaptıklarını iş birliğini duyurdu.
Bıçaklı, “İlk kez bu şekilde bir organizasyon yapılıyor. Her şey kayıt ve kontrol altında olacak. Başvurularda patlama yaşanacağını düşünüyorum” dedi.

Başvurular Türk Sen’e şahsen yapılacak
Vatandaşların 3-5 aydan beri sürekli Türk-Sen’e ulaştığını, ciddi maddi sıkıntı yaşadığını ifade ederek, Güney’de çalışmak için yardım istediğini belirten Bıçaklı, Türk-Sen’in sadece üyelerinin değil, dar gelirli vatandaşların da yanında olduğunu, iki aydan uzun süredir SEK’le görüştüklerini aktardı.
Geçtiğimiz hafta yaptıkları toplantıda sonuca vardıklarını bildiren Bıçaklı, başta turizm olmak üzere, inşaat, restoran gibi alanlarda çalışmak üzere 8 bin civarında kişinin Güney’de çalışmasına olanak sağlanacağını söyledi.
Arslan Bıçaklı, iş başvurusunda bulunacakların Kıbrıs Cumhuriyeti kimliğinin ya da pasaportunun olması, başvuruların Türk-Sen’e şahsen yapılması gerektiğini de vurguladı.

Başvurular için sistem kuruldu
Başvurular için bir sistem kurulduğu, kişilerin bilgilerinin, hangi alanda çalışmak istediklerinin buraya kaydedileceğini ifade eden Bıçaklı, kayıt sırasında kişilere bir kart verileceğini, bu kartların üzerinde sıra numarası olacağını, SEK’e yönlendirilecek kişilerin Türk-Sen’in Facebook adresinden isimle değil, sıra numarasıyla duyurulacağını kaydetti.

Amacımız ülke insanına sahip çıkmak…
Sayı 30-40’ı buldukça kişilerin belirlenen gün ve saatte SEK’e yönlendirileceğini, buraya da kayıtları yapılacak kişilerin Güney’de sendikalı olarak çalışmaya başlayabileceğini belirten Bıçaklı, “Amacımız, devletin yapamadığını yapmak, ülke insanına sahip çıkmak, açlığa mahkum edilen, göçe zorlanan gençleri kazanmak…” ifadelerini kullandı.
Bıçaklı, “Çalışma hayatı esir hayatı değil. Bir sorunla karşılaşanlar SEK ve TÜRK-SEN temsilcilerine ulaşabilecek” dedi.
Ücretlerin kişilerin çalışacağı işe ve sektöre göre değişeceğini de dile getiren Bıçaklı, Güney’de asgari ücretin 900 Euro olduğunu, bunun da 14 bin TL’ye denk geldiğini söyledi.
Bıçaklı, “Türk-Sen olarak birçok arkadaşa yardımcı olduk ama ilk kez bu şekilde bir organizasyon yapılıyor. Her şey kayıt ve kontrol altında olacak” şeklinde konuştu.
Temel tüketim maddelerine, akaryakıta, gaza 3-5 günde bir zam geldiğini ama çalışanların maaşlarının aynı olduğunu söyleyen Bıçaklı, “Özellikle, özel sektör çalışanı, asgari ücretli, asgari ücretin de altında çalıştırılanlar açlığa mahkum edildi. Artık yeter” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2021, 11:21
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mağusalı
Mağusalı - 2 yıl Önce

Sağ ve sol iktidara gelen bütün partilerimizin üstün çalışmaları sonucu halkımız aç kalmamak için sendikanın önünde Güney Kıbrıs’ta iş kuyruğuna girmişlerdir.

N Mevlit
N Mevlit - 2 yıl Önce

Akilli bir girisim.. eger dizginler saglam tumulus!! neden? Hic bir cocuk yatagina ac girmesin mentalities ile.. dizginler saglam tutulmazsa!! O 8 bin kisi zaman icerisinde oraya yerlesecek.. niye? Rum kesminin verecegi imkanlar vede "gitme gelme" bir kisi bir isci genellikle is yerinin yanlarinda kalmak ister... gerisini siz dusunun.. regards

BAYRAM TOPRAK
BAYRAM TOPRAK - 2 yıl Önce

Kutlarım güzel bir gelişme işsiz gençlerimiz bir kendilerine bir ekmek temin edecekler.
Peki işsiz KKTC doğumlu KKTC vatandaşı gençlerimizin ne suçu günahı var.
Neden ayrımcılık yapılıyor .
Bu gençler içinde bir çalışmanız varmı.
Güneye sizin yaptığınız insanlık dışı bir davranış ,derhal tüm çalışmak isteyen işsiz vatandaş gençlerimize alacaksınız denildimi .
Bu resmen ayrımcılık tır.Bölücülük,aşağılamaktır lütfen düzeltiniz.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473