Rum Ağır Ceza Mahkemesi, Gazimağusa ve Girne’deki Rum malları üzerine inşa edilen konutların satışına aracılık etmekle suçlanan Ukrayna uyruklu Denys Pohodin (40) isimli iş insanının duruşmasında ilginç bir yorum yaparak ‘adanın tümünde yargı yetkilerinin olduğunu’ öne sürdü.
Politis gazetesi “Aykut’a da Hayır, Ukraynalıya da Hayır… Mahkemenin Yetkisiyle İlgili Ön İtiraz Reddedildi” başlıklı haberinde, Mart ayından bu yana Rum tarafında tutuklu bulunan Pohodin’in, avukatı Nikolettea Haralambidu aracılığıyla yaptığı ön itirazın, Simon Mistriel Aykut’un ön itirazıyla aynı akıbetle sonuçlandığını yazdı.
Gazeteye göre; Rum Ağır Ceza Mahkemesi, davalı tarafının yeni bulgular olduğunu belirtmesine rağmen, “Öyle bir şey olmadığı ve bulgularda Aykut ile ilgili ara karar-da açıklananlardan farklılık bulunmadığı” gerekçesiyle itirazı reddetti.
Pohodin savunmasında; uluslararası teamüle göre söz konusu bölgede Rum Yönetimi’nin etkin denetimi bulunmadığını bu sebeple de yasama ve yasa uygulama hakkına sahip olmadığını; Rum mahkemelerinin, Rum Yönetimi’nin otoritesi altında olmayan bölgedeki taşınmaz mal ile ilgili yargı yetkisi bulunmadığını, dolayısıyla Ağır Ceza Mahkemesi’nin davayı görme yetkisi bulunmadığını ifade etti.
Gazete, Rum Ağır Ceza Mahkemesi'nin ise oybirliği ile aldığı ara kararda, “Fiili ve uluslararası olarak tanınmayan bir hükümetin, sadece bölge sakinlerine hizmet işlemleri ve organları tanınabilir ancak bu istisna söz konusu hükümetin doğrudan ya da dolaylı tanınmasını gündeme getirmez. Anılan bu istisnanın kural olamayacağını dolayısıyla bu davada uygulanamayacağını düşünüyoruz” denildiğini yazdı.
Gazeteye göre; kararda Rum Yönetimi’nin KKTC topraklarında “Gayrı menkuller de dahil bütün konularda düzenleyici yargı yetkisine sahip olduğu iddia edildi ve Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Pohodin davasını görme yetkisine sahip olduğu” öne sürüldü.
‘Adanın tümünde yargı hakkı var’
Kuzeydeki mülk satışlarıyla ilgili Rum Ağır Ceza Mahkemesi’nde Pohodin’in duruşmasında ilginç bir iddia gündeme geldi

YORUM EKLE
YORUMLAR
SIRADAKİ HABER
1963 işgal ve istilası,1921 enosis talepli plebisitin iştahı neticesi değilmi!?
Sonrasında Rum Yunan defalarca suçüstü yakalanmadılarmı?
Niye yargılanmadılar!?
Yüksek mahkeme Anayasa mahkemesi 1960 a göre kimşerden oluşmalı,kimler var?
Alman Yargıç Forsthoff kaçtı kaçalı KC varmı Anayasalmı!?
Kuzeyde yargı herkese her konuda hüküm alır infaz da eder!
Süt beyazdır....Sebep sonuç meselesine bm doğru karar vermeli artık...Suçüstü yakalanmışlar tazminatlara mahkum edilmelidirler...!
Kıbrıs Türkü 61 yıldır diskrimine ve Türkiyenin başı ağrırsa canlar yitirdiyse SEBEPLERDEN DOLAYI MECBUR KALDIĞINDANDIR!