banner564

Bir rekor daha

Meclis, 12 yıl sonra ‘Hal Yasası’nı geçirdi

Bir rekor daha
banner598

Birleştirilmiş Hal Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek, 12 yıl sonra oy birliğiyle kabul edildi.
Gıda güvenliğinin iyileştirilmesi ve ürünlerin fiyatlandırılmasına kurallar getiren yasayla birlikte marketler direkt üreticiden ürün alamayacak. Üreticiler yetiştirdiği ürünleri, pazar yerlerinde, üretici pazarlarında veya üretici satış noktalarında hale giriş yapmadan, sadece bildirimde bulunarak perakende olarak satabilecek.
Denetleme için ürünlere ürün künyesi zorunluluğu da getirildi. Ürün künyesinde üretim yeri, cinsi, üretici ve işletme ismi, varsa sertifika bilgileri ve ürünün sınıfı da yer alacak.
Yasanın görüşüldüğü Meclis Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu TAK’a yaptığı açıklamada, hallerle ilgili düzenlemenin Meclis gündemine ilk kez 13 yıl önce 2010’da geldiğine dikkat çekti.
Hasipoğlu, yasa sayesinde halka daha güvenli ve daha uygun fiyata yaş sebze ve meyve sunulacağına inandığını belirtti.
Yasa altında kurulacak hallerde ürünlerin toptan satışı, ithalatçı ve üreticiler yanında üretici ve kooperatifler tarafından da yapılabilecek. Fiyatlar her gün Hal Kurulu tarafından belirlenip yayımlanacak, üreticiler peşin ödenecek. Yasada cezai müeyyideler de bulunuyor.

 
Üretim planlanabilecek
Hasipoğlu, toptan mal ticaretinin sadece haller aracılığıyla olacağından yıllık üretim ve talep hakkında da bilgi sahibi olunacağını, oluşacak veri tabanı sayesinde de meyve sebze üretiminin planlanabileceğini söyledi.
Zaman zaman üreticinin verdiği fiyat ile tüketiciye yansıyan fiyatlar arasında uçurum olduğunun gözlemlendiğini kaydeden Hasipoğlu, “Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki bu uçurumu azaltmak için çözümlerden biri de Hal Yasası olacaktır” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2023, 10:54
YORUM EKLE
YORUMLAR
niyazi  hasan AUSTRALIA
niyazi hasan AUSTRALIA - 1 yıl Önce

SMART DONKEYS LEFT THE CHAMBER AND LEFT THE DUMB DONKEYS TO RULE KKTC

ÜMİT  Ozdemirağ
ÜMİT Ozdemirağ - 1 yıl Önce

Bu ülkede, 1974 öncesinde Hal Yasa'sı vardı. Bu yasaya göre, tüm tazelikler, surlariçindeki bandabuliyaya giriş yapmak zorunda idi.

[ Bandabuliya iki bölümden oluşmakta idi; 1) Toptancılar bölümü, 2) perakenteciler bölümü. Yaşı uygun olanlar bunları hatırlayacaklardır.
Tüm tazelikler toptacılar bölümünden, görevlilerin gözetiminde, kontrolunda bandabuliyaya girerdi. Fiatlar belirlenirdi. Sonra, perakenteciler gelir ve toptancılarda mal alırlardı. Bandabuliyanın ana giriş kapısın sağ tarafında belediyenin görevlileri bulunurdu.Bu görevliler perakentecileri kontrol ederlerdi. ]

1974 sonrasında, buyasayı kaldırdılar. Uygulamadılar.Bunu da "ticarette özgürlük,serbest ticaret, " adına yaptılar. Yaparlarken de büyük bir iş yapmışlar gibi çok övünmüşleri. Kimler? Diyeceksiniz. Tabii ki UBP'ciler.
Şimdiye kadar bu yasasızlığı uyguladılar. Pişman oldular. Yeniden yasa yaptılar.
Yine övünecekler. Halbuki; KAYBOLAN EŞŞEĞİNİ YEDİDEN BULDULAR:

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474