banner564

Tarıma katkı sağlayacak

Lefkoşa Belediyesi ile Ziraat Mühendisleri Odası’nın işbirliğinde soya ekimi gerçekleştirildi 

Tarıma katkı sağlayacak
banner598

Kuzey Kıbrıs’ta soya üretimiyle ilgili bir iş birliğini başlatan Lefkoşa Türk Belediyesi ile Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), “bir ilke imza atarak” 26 Mayıs tarihinde ilk kez pilot uygulama olarak dane soya ekimi gerçekleştirdi.  
Haspolat Yeni Atıksu Arıtma Tesisi’nin de bulunduğu bölgede belediyeye ait alanda gerçekleşen soya fasulyeleri ekimini ZMO Başkanı Uluçam ile birlikte yerinde inceleyen LTB Başkanı Harmancı, “çok heyecanlı olduklarını, arıtılmış su ve gübre ile bir coğrafyanın kaderini etkileyebilecek bir projenin yaşam bulduğunu” söyledi.
Harmancı, “Bir ilke imza atıyor ve Kuzey Kıbrıs’ta Ziraat Mühendisleri Odasının rehberliğinde GDO’suz soya üretimi için Lefkoşa’mızda yeni bir üretim devrimini ve modelini başlatıyoruz” diyerek şunları söyledi:
LTB Haspolat’taki arazilerini artık gençlere iş sahası yaratarak etkin ve verimli şekilde kullanıyor. Arazilerimizi tarım arazisine dönüştürerek üretime ve üreticilere açıyoruz. Üretime can verecek olan sudur. Atık su arıtma tesisimizden çıkan AB standartlarındaki tarımsal suyu kullandık ve tesisimizden çıkan toprak zenginleştirici gübreyi katma değer yaratarak üretimde değerlendirdik. 
Çiftçilerin yanında belediyenin de desteğiyle gençlerin sürecin paydaşı olacağını ifade eden Harmancı, “Ekonomik açıdan yerli üretici kazanacak, hayvancı yemi yurt dışından ithal etmeyecek ve kırsalda ekonomik kalkınmaya katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Uluçam: Hasat sonbaharda
 ZMO Başkanı Erkut Uluçam da, ekimi yapılan 400 kilo GDO’suz soyanın hasadını Eylül-Ekim gibi yapmayı planladıklarını söyledi. Uluçam, üretim sürecine ilişkin de bilgi vererek, şunları kaydetti: 
Yapılacak olan denemede 400 kilo farklı markalardan oluşan GDO’suz soya tohumu ithal edilmiştir. Yani 1000 metrekare başına 10 kilo tohum kullanılmıştır. Dekar başına üretim için yaklaşık 700 metreküp su ihtiyacı oluşmakta, sulama süresi 4 ay olarak planlanmaktadır. Normal şartlarda dekar başına 1’inci ürün olarak 300-400 kilo, 2’nci üründe ise 250–350 kilo verim elde edilebilmektedir. Soyada hasat dönemi Eylül-Ekim aylarına denk gelir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474