banner564

900 kayıp aranıyor

Girne’de 4 toplu mezar olduğu yönündeki iddialar Rum meclisinde ele alındı

900 kayıp aranıyor
banner598

  Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin kayıplar konusunu ele aldığı bildirildi.

   Fileleftheros gazetesi, “Girne’de Kayıplarla İlgili 4 Toplu Mezara Yakın” başlıklı haberinde, dünkü toplantıda, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, Girne’de kayıpların gömülü olduğu 4 toplu mezarı tespit etmeye yakın olduğunun dile getirildiğini yazdı.
   Gazete ayrıca belirli noktada gömülen ölülerin nakledildiğine dair bilgilerin bulunduğunu savundu.
Habere göre toplantıda konuşan Rum Başkanlığı İnsani Konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu, toplu mezarlar ve nakledilen kemik kalıntılarıyla ilgili olarak elinde veri olmasına karşın Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermediği gerekçesiyle Türk tarafına eleştiri yöneltti.
   Fotiu, bunun neticesinde zamanın, kayıpların akıbetinin belirlenmemesiyle geçtiğini savundu.
Kazılarla ilgili başarının yüzde 8-yüzde 10 civarında olduğunu söyleyen Fotiu, kadın, çocuk ve yaşlıların öldürüldüğü iddiasıyla “Aşşa” (Paşaköy) konusundan ve başka bölgelere nakledilen kalıntılardan da bahsetti.
    Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Leonidas Pantelidis yaptığı konuşmada geçen sene sadece 18 kişiye ait kemik kalıntısının bulunduğunu söyledi.
900 kayıp daha aradıklarını belirten Pantelidis, kimlik tespiti henüz yapılamayan kalıntıların da bulunduğunu, bunun da tahminen 100 kişiye denk geldiğini ifade etti.
   Pantelidis, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, çalışmalarını desteklemek amacıyla drone ve toprak ve bitki örtüsündeki farklılıkları tespit eden modern cihazlar ve ultrasonic radar satın aldığını söyledi.
70 “Aşşa” (Paşaköy) kökenli Kıbrıslı Rum’un kemik kalıntılarının “Ornithi” (Ekmekçiler) bölgesinden Dikmen’deki eski çöplüğe taşındığına dair bilgiler konusunda ise Pantelidis, bölgede gözetim yapan Portekizli uzmanın, güvenli kazı yöntemlerini göstermek için 24 Ağustos’ta Kıbrıs’a gelmesinin beklendiğini ancak Kıbrıs’taki BM’nin, Portekizli uzmanın talep ettiği 80 bin Euro’luk meblağı onaylamasının mümkün olmaması nedeniyle bu çabanın sonuçsuz kaldığını belirtti.
   Bu ödeneğin New York’tan onaylanması gerektiğini belirten Pantelidis, Portekizli uzmanın ileriki haftalarda gelmesi temennisinde bulundu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473