banner564

Yoğun hazırlık

Güney Kıbrıs’a giden Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, Rum lideri Anastasiadis’le 5’li konferansı ele aldı

Yoğun hazırlık
banner598

Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Mitsotakis dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi. 
Mitsotakis ile Anastasiadis yaklaşık bir buçuk saat süren bir görüşme yaptı.
Görüşmede gayriresmî beşli konferansın ele alındığı bildirildi. 
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Mitsotakis’le Kıbrıs sorununu ve gayriresmî beşli konferans konularını görüştüklerini belirtirken, BM Genel Sekreteri tarafından yapılacağı öngörülen gayriresmî beşli konferansa katılacaklarını yineledi.
Anastasiadis, arzu edilen çözüm temeline ilişkin görüşlerinin net olduğunu, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB normları çerçevesinde, “çağ dışı kalmış garantörlük sistemi” ile Türk askerinin adadaki varlığını sona erdirecek ve “dönüşümden sonra oluşacak yeni oluşumun fonksiyonelliğini” sağlayacak bir çözüm arzu ettiklerini ifade etti.
Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında yapıcı bir diyaloğun gerçekleşebilmesi için iyi bir ortamın olması gerektiğini kaydeden Anastasiadis, “Tehdit koşulları altında yapıcı bir diyalog beklenemeyeceğini” söyledi.
Anastasiadis, uygun ortamın sağlanabilmesi için Türkiye’nin katkısının gerekli olduğunu da iddia ederek, AB’nin de Kıbrıs sorununun çözümü çabalarına daha etkin katılımını ve dayanışmasını beklediklerinin altını çizdi.
Mitsotakis’in kendisine, Yunanistan ile Türkiye arasındaki müzakereler hakkında geniş bilgi aktardığını da ifade eden Anastasiadis, bölge ülkelerinden yetkililerin katılacağı bölgesel bir toplantıdan bahsederek, daha fazla ayrıntı vermek istemediğini dile getirdi.

Mitsotakis’ten federasyon vurgusu
Mitsotakis de Güney Kıbrıs’la sürekli istişare halinde olduklarını ifade ederek, “Türk işgalinin sona ermesi ve Kıbrıs sorununa kalıcı ve fonksiyonel ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunmasının Yunanistan’ın değişmez politikası olduğunu” belirtti.
Mitsotakis, Yunanistan ve Güney Kıbrıs olarak BM kararlarına bağlı kalmayı sürdürdüklerini belirterek, BM Güvenlik Konseyi’nin yakın geçmişteki 2561 sayılı kararının, Kıbrıs’ta kalıcı tek çözüm olarak iki toplumlu iki kesimli federasyonu öngördüğünü ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2021, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474