banner564

Atıklar risk oluşturuyor

Denizsel Atık Bilimsel Araştırma Projesi’nin sonucu sahillerin tehlike altında olduğunu gösterdi

Atıklar risk oluşturuyor
banner598

Denizsel Atık Bilimsel Araştırma sonuçları açıklandı. Araştırma sonucu Akdeniz’in merkezinde yer alan Kıbrıs sahillerinin denize kıyısı olan komşu ülkelerden gelen atıklarla büyük bir risk altında olduğunu gösterdi.
Yakın Doğu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yapılan çalışma bilimsel dergilerden Marine Pollution Bulletin”da yayınlandı.
 Akdeniz’e kıyısı olan Lübnan, Suriye, İsrail ve Mısır kaynaklı olan bu atıklar Ronnas Sahili için büyük bir tehdit yaratıyor. Projede Ocak 2018 ve Ocak 2019 tarihleri arasında tespit edilen atıkların birçoğunun Lübnan, diğerlerinin ise Suriye, İsrail ve Mısır kaynaklı olduğu tespit edildi. Yakın Doğu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Turizm ve Çevre Komitesi Başkanı Prof. Dr. Özge Özden, komşu ülkelerden Kıbrıs kıyılarına ulaşan atıkların büyük bir bölümünün plastik materyallerden oluştuğu bilgisini verdi. Prof. Dr. Özden, “Deterjan şişeleri, şampuan şişeleri, yiyecek ve içecek kapları” gibi farklı atıklar tespit ettiklerini belirtti.  Özden, plastik, metal, cam içerikli pek çok atık için geri dönüşüm projeleri geliştirilerek doğadaki birikiminin azaltılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Özge Özden proje kapsamında, kuzeydeki sekiz farklı sahilde belirlenen 250 metrekarelik alandan her ay düzenli olarak çapı 2,5 santimetreden küçük olan tüm denizsel atıkları topladıklarını söyledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474