banner564

‘Olumlu ama yetersiz’

Ticaret Odası, destek paketinin iyi yönleri olduğunu ancak yatırım kredilerine yer verilmemesinin ekonomik büyümeyi engelleyeceğini belirtti

‘Olumlu ama yetersiz’
banner598

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, kamuoyuna açıklanan “Ekonomik Destek Paketi”ni değerlendirdi. Ticaret Odası, pakette olumlu yönler olduğunu ancak dahil edilmeyen öneriler nedeniyle de yetersiz kalacağını savundu. Ticaret Odası, yazılı açıklamasında, Ekonomik Destek Paketi’nin, özellikle küçük krediler bakımından getirdiği olanaklarla şahıs işletmeleri ve küçük esnaf için “can suyu” olabilecek nitelikte olduğunu belirtti. Açıklamada, şunlar kaydedildi, “Ekonomi Destek Paketi’nde yatırım kredilerine ve büyük ölçekli işletmelerimizin finansmana erişimini kolaylaştıracak önlemlere yer verilmemesi ekonomik büyümeyi ciddi şekilde engelleyecek, bu paketteki önlemleri işlevsiz hale getirecektir” denildi. 
Ticaret Odası, böyle bir kapsayıcı paketin içermesi gereken önlemleri şöyle sıraladı:
Kamuda tasarruf ve çalışma saatleri
Kamu giderlerinde tasarruf sağlanması ve israf sayılabilecek harcamalardan kaçınılması KKTC devletinin yükümlülüklerini daha kolaylıkla yerine getirmesini ve güvenilir bir ekonomik aktör durumuna gelerek piyasada olumlu roller üstlenmesini sağlayacaktır. 
Enflasyon muhasebesi
Enflasyonun 0’ü aşacağının kesinleştiği bir ortamda faaliyet gösteren işletmelerin korunabilmesi bakımından enflasyon muhasebesinin devreye konulması, işletmelerin yoluna devam edebilmesi ve istihdamın devam etmesi bakımından bir zorunluluk olmaya devam etmektedir.
Pahalılığa karşı mücadele
İthalatta alınan KDV’nin peşin alınmak yerine üç ay sonra tahsil edilmesi de piyasa faaliyetlerinin güçlenmesine yardımcı olabilecektir.
Kiraların düzenlenmesi
Bütün kamusal taşınmazların kira sözleşmelerinin TL ile yapılması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Bu arada, kira sözleşmelerinin Türk Lirası ile yapılmasını teşvik etmek amacıyla döviz cinsinden ve Türk Lirası cinsinden kira sözleşmelerinde alınan vergi stopaj oranları, aralarındaki fark olacak şekilde düzenlenmelidir.
Yatırım indirimi
Ekonominin canlandırılması için yatırım gereklidir. Yatırım yoksa, ekonomik canlanma da olmayacaktır. Yatırım indiriminin ilk aşamada eski şekline dönüştürülmesi gerekmektedir.
Vergi düzenlemeleri
KDV oranları, vergi muafiyet ve matrahlarında yapılacak düzenlemeler ile alım gücü kayıplarının önüne geçilmesi gerekmektedir.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473